Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Bakırlar Enerji’den, 240 bin haneye ‘temiz enerji’Tarih 16 Haziran 2023, 15:04 Editör: Editör Elektrohaber

Bakırlar Enerji’den, 240 bin haneye ‘temiz enerji’

Temiz bir dünya için yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin arttığını belirten Bakırlar Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Bakır, tekstil sektöründeki potansiyellerini, üretimdeki titiz, şeffaf ve denetlenebilir yapılarını enerji alanındaki yatırımları ile sürdürmek istediklerini söyledi.

Ülkemizin bu alandaki rekabetçiliğine katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Bakır, geçen yıl güneş paneli yatırımı yapma kararı aldıklarını ve Adana Hacı Sabancı OSB'deki üretim tesisi kurulumu için Çinli bir firmayla anlaşma sağlayıp kısa zamanda yatırımı hayata geçirdiklerini bildirdi.

“Kapasiteyi 1.2 gigavata çıkarmayı planlıyoruz”

 2023 yılının Ocak ayından bu yana seri üretime başladıkları tesiste 150 kişinin istihdam edildiğini dile getiren Bakır, çatı kurulumuna uygun tek taraflı ve arazi kurulumuna uygun iki taraftan da elektrik üretimi yapabilen güneş panellerini piyasaya sürdüklerini ifade etti.

Bakır, en son teknolojiyi kullanmanın yanı sıra dünyanın en büyük hücre ve cam üreticileriyle çalışarak yüksek verimli ve yüksek kaliteli güneş paneli üretimi gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Bakır, “Bizim amacımız en kaliteli hücre ve cam kullanarak elimizden geldiğince fiyat ve kalite bakımından rekabetçi olma konusunda iddialı olmaktır.

Üretim hattını 1.2 gigavat üretim kapasitesine çıkarmayı planlıyoruz, gelecek yıl için ise yerli hücre üretimi ve depolama sistemleri konusunu gündemimize aldık” diye konuştu. Güneş yatırımlarının ciddi maliyet gerektirdiğini, bu konuda güven tesis ederek kaliteyi kanıtlamak gerektiğini anlatan Bakır, “Köklü bir firmayız, bu bakımdan artılarımız var. İyi bir altyapımız var.

Ham madde temini ile finansal açıdan güçlüyüz. Panel üretiminde en yeni teknolojileri kullanmanın yanında dünyanın en iyi tedarikçileri ile çalışıyoruz. Panel üretiminde izolasyon çok önemli, bu sebeple sıvı veya tozdan etkilenmenin önüne geçmek için silikon kullanıyoruz” şeklinde konuştu.

“Üretimin yüzde 50’sini ihraç etmeyi amaçlıyoruz”

Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, karbon ayak izinin asgari seviyelere çekilmesi için güneş enerjisi yatırımlarının önemine dikkat çeken Bakır, tekstil üretimi gerçekleştiren tesislerinin elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 40’ını fabrikaların her yerine monte edilen güneş panellerinden temin ettiklerini anımsattı.

Güneş paneli üretim kapasitelerinin yıllık 600 megavat olduğunu söyleyen Bakır, bir yıllık güneş paneli üretimiyle 240 bin hanenin yıllık elektrik enerjisini karşılayacaklarına açıkladı.

Üretim hatlarında aktif olarak 545- 550 wp tek taraflı, endüstriyel çatı uygulamaları ve iki taraflı araziye yönelik güneş panelleri ürettiklerini kaydeden Bakır, çift taraflı panellerin yüzde 15 oranında daha fazla elektrik enerjisi üretebildiğini dile getirdi. Bakır, sözlerine şöyle devam etti: “İhracat noktasında çeşitli ülkeler ile görüşmelerimiz devam ediyor.

Türkiye’de belli bir noktaya geldikten sonra Çin’in güçlü olduğu ülkeler hariç, başta ABD pazarı olmak üzere yenilenebilir enerjiye ilgi ve ihtiyaç duyan her ülke ile ihracat odaklı olarak çalışmayı planlıyoruz. Üretim yaptığımız diğer sektörlerde olduğu gibi burada da hedefimiz ihracatımızı yüzde 50’nin üzerine taşımaktır.”

“Yenilenebilir enerji yatırımları desteklenmeli”

 Yeni kapasitelerin açılmasını ve buna uygun alt yapıların bir an önce oluşturulması gerektiğini dile getiren Fatih Bakır, artan enerji ihtiyacının yerli ve milli imkanlarla karşılanabilmesi için GES, RES ve HES başta olmak üzere tüm yenilenebilir enerji yatırımlarının daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Üretim yapan her firmanın kendi alanındaki rakipleri ile rekabet edebilmesi için mutlaka enerji maliyetlerini düşürmesi gerektiğini anlatan Bakır şöyle devam etti: “Elektrik enerjisi birçok sektör için en önemli maliyet kalemini oluşturuyor.

Fabrika çatılarındaki alanların değerlendirilmesi ve öz tüketim amaçlı arazi kurulumları bu maliyetlerin düşürülmesi için büyük bir önem taşıyor. Bu noktada depolamalı güneş enerji santrallerindeki gelişmeler, enerjinin depolanarak ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilmesinin önünü açması bizleri daha da heyecanlandırıyor. Kısa vadede ciddi bir AR-GE çalışması ile hücre yatırımı başta olmak üzere depolanabilir enerji alanına yoğunlaşacağız.”

KAYNAK: DÜNYA GAZETESİ

Recep ŞENYURT




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 596 defa okunmuştur.

Firmalar  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Ağaoğlundan enerjiye 2 milyarlık yatırım

Ağaoğlundan enerjiye 2 milyarlık yatırım Gayrimenkul projelerini tamamlayıp enerjiye 2 milyarlık yatırım yapacak

ARTA'dan güneşe ve suya iki yatırım

ARTA'dan güneşe ve suya iki yatırım ARTA Tekstil; 9 milyon dolarlık Güneş Enerji Santrali ve yaklaşık 500 bin euroluk su tasarrufu yatırımı gerçekleşti...

Apple ürünlerine büyük zam

Apple ürünlerine büyük zam Apple Türkiye birçok ürününde yüzde 10'a varan fiyat artışı gerçekleştirdi.

‘Ahlatcı Doğalgaz’dan Enerya Enerji İçin Halka Arz Başvurusu

‘Ahlatcı Doğalgaz’dan Enerya Enerji İçin Halka Arz Başvurusu Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım tarafından yapılan

Monster , garanti modelini duyurdu

Monster , garanti modelini duyurdu Monster Notebook, kullanıcı hatalarını da kapsayan yeni garanti modelini duyurdu

Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik Raporu

Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik Raporu Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik Raporu “Enerjimiz Geleceğimiz İçin” Mottosuyla Yayınlandı

Elektrik Üretim A.Ş. yeni bir şirket kuruyor

Elektrik Üretim A.Ş. yeni bir şirket kuruyor Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Elektrik Üretim A.Ş. tarafından EUAS International unvanlı b...

Aksa, Kazakistan'daki santral ihalesini kazandı

Aksa, Kazakistan'daki santral ihalesini kazandı Aksa, Kazakistan'daki santral ihalesini kazandı

IPhone, TYPE-C'ye geçiyor

IPhone, TYPE-C'ye geçiyor USB-C portuna sahip ilk iPhone'un, gelecek yıl tanıtılacak iPhone 15 olacağı söyleniyor
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4888

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3182

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3354

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3362

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15814

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18084

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26194

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164474