Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
İzmir Bölgesi Enerji Forumu başladıTarih 08 Nisan 2017, 16:16 Editör: Editör Elektrohaber

İzmir Bölgesi Enerji Forumu başladı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi'nin düzenlediği ve iki gün sürecek 'İzmir Bölgesi Enerji Forum' başladı. İzmir Mimarlık Merkezi'nde gerçekleşen Forum'un açılışında konuşan EMO İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, etkinlikte, enerji alanındaki özelleştirme ve piyasalaştırma uygulamalarının kullanıcılara, tüketicilere, çevre ve kentsel dokuya olumsuz yansımaları Ege Bölgesi'ndeki örneklerden yola çıkarak değerlendirileceğini söyledi. Ulutaş, enerji üretim tesislerinin doğaya olan olumsuz etkilerinin en aza indirilebilmesine ilişkin çözüm önerilerin de ele alınacağı forumda, iletim ve dağıtım şebekelerinin iyileştirilmesinin de konuşulacağını dile getirdi.

Enerjiyle ilgili büyüyen en temel sorun arz güvenliği olduğunu belirten Ulutaş, "Yurttaşlarına, sanayi kuruluşlarına sürekli ve kesintisiz elektrik enerjisi sağlayamayan bir ülkenin kalkınma şansı yoktur. İletim şebekesinde yaşanan ve tüm Türkiye'yi karanlıkta bırakan 31 Mart 2016 tarihli sistem çökmesinin yanına geçtiğimiz Aralık ayında doğalgaz ve buna bağlı olarak elektrik arzında yaşanan sorun, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde günlerce hayatı durma noktasına getirmiş, milyonlarca dolarlık zarar oluşturmuştur. EMO olarak yıllardır doğal tekel olarak gördüğümüz ve artık erişimi temel bir insan hakkı olarak değerlendirilen enerjinin, siyasi ve kar güdüsüyle gerçekleştirilen müdahalelerden uzak, özerk bir yapı ile kamu yararı doğrultusunda yönetilmesi gerektiğini dile getiriyoruz. İsteyenin istediği yere, istediği zaman santral kurmasına hatta bu santralları istediği zaman çalıştırmasına, dağıtım şirketinin kaybettiği enerjinin bedelini kamudan tahsil etmesine dayalı bu sistemin, problem üretmemesi beklenemez" dedi.

Önemli bir sorunun da enerji alanındaki çalışma düzeni ve bu düzenin yurttaşlara hizmet kalitesinde düşüş olarak yansıması olduğunu belirten Ulutaş, elektrik dağıtım alanında taşeronlaştırma uygulamasının tehlikeli seviyelere kadar tırmandığını dile getirdi. Ulutaş, "Plansız kesintilerin en temel nedenlerinden birini; bakım ve iyileştirme çalışmalarının yetersizliği oluşturmaktadır. Özelleştirmelerinin ardından dağıtım bölgeleri, bu alanda ciddi bilgi birikimi olmayan ve ağırlıklı olarak taşeronlarla çalışan özel yapıların yönetimine geçti. Özelleştirme öncesi TEDAŞ'ın 2007 Yılı Faaliyet Raporu'na bakıldığında kamudaki dağıtım şirketlerindeki kadrolu çalışan sayısı 27 bin 851'dir. EPDK Elektrik Piyasası 2015 Yılı Piyasa Gelişim Raporu'na bakıldığında ise özelleştirme sonrası bu bölgelerde kadrolu çalışanlarının sayısı 2015 sonu itibariyle 15 bin 472'ye gerilemiştir. Ülke genelinde elektrik dağıtım şirketlerinde taşeron statüsünde çalışan taşeron sayısı ise 2015 sonu itibariyle 39 bin 79 olmuştur. Kısaca elektrik dağıtım bölgelerinde toplam 54 bin 551 kişi çalıştığı göz önüne alınırsa, çalışanların yüzde 71.63'ü taşeron işçisi konumundadır. Çalışana düşük ücret verilerek maliyeti düşürme adına yaratılan bu 'taşeron'sistemi, kişisel mesleki birikimini ve kurum kültürünü ortadan kaldırdığından deneyim aktarılmasına da engel olmaktadır.  Bu kritik alt yapı hizmetinde güvencesiz ve geleceksiz çalıştırılan insan sayısının yüzde 70'i aşması tehlike sinyali vermektedir. Soma acısı ardından bu kez elektrik dağıtım bölgeleri için uyarıyoruz. Önlem alın! Hem çalışanların can ve sosyal güvenliği hem de tüm yurttaşlar açısından hayati öneme sahip elektrik dağıtım sisteminin güvenliği için taşeron sistemine bir an evvel son verilmelidir" diye konuştu.

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil ise yaptığı konuşmada, anayasa değişikliği referandumunda 16 Nisan'da 'hayır' oyu vereceklerini söyledi. Yeşil, "Barış içinde yaşamak, iyi bir hukuk sistemi ve özgürlükler için bu kararı verdiklerini söyledi.

Forum'un ilk sunumunu ise EMO'nun eski yönetim kurulu başkanlarından Kemal Ulusaler yaptı. Ulusaler, 'Enerji savaşlarının ortasındaki Türkiye'de politikasız enerji yönetimi' konulu sunumunda enerji kaynakları açısından dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye'nin mevcut enerji politikası ile piyasa fiyatlarının da üstünde enreji temininden kurtuluşu adına alternatiflerinin kısıtlı olduğunu söyledi. Radikal çözümler üretmeyen bu politikanın bazı şirketlere enerji altyapısı ve kaynakları aktardığını söyledi.

İki gün sürecek forumda 'Dağıtım sistemindeki kayıplar', 'İzmir enerji tesislerinin çevresel etkileri', 'Elektrik alanının piyasalaşmasının tüketiciye etkileri', 'İzmir Elektrikli otobüs filosu projesi' başta olmak üzere değişik konularda konuşmalar yapılacak. Uzmanlar enerji alanındaki sorunları ve gelişmeleri değerlendirecek.

KAYNAK: Hurriyet.com.tr 




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 2796 defa okunmuştur.

Fuarlar - Seminerler  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

‘WIN EURASIA’ Damgasını Vuracak

‘WIN EURASIA’ Damgasını Vuracak ‘WIN EURASIA’nın 30. Yılına Hidrojen Teknolojileri Damgasını Vuracak

TEKNOFEST 2023 için geri sayım

TEKNOFEST 2023 için geri sayım TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali için geri sayım başladı.

‘Solar İstanbul 2020’ Fuar ve Konferansı

‘Solar İstanbul 2020’ Fuar ve Konferansı ‘Solar İstanbul 2020’ Fuar ve Konferansına Katılımlar Tüm Hızıyla Sürüyor!

IRENEC 2020

IRENEC 2020 IRENEC 2020 Yenilenebilir Enerji Kaynakları

5. Boğaziçi Enerji Zirvesi’ne Sayılı Günler

5. Boğaziçi Enerji Zirvesi’ne Sayılı Günler 5. Boğaziçi Enerji Zirvesi’ne Sayılı Günler Kaldı!

ICSG İstanbul 2019 Yapıldı

ICSG İstanbul 2019 Yapıldı 7. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı (ICSG İstanbul 2019) İstanbul Haliç Kongre Me...

WindEurope 2019 konferansı ve fuarı

WindEurope 2019 konferansı ve fuarı Türeb Bilbao’da Düzenlenen ‘WindEurope 2019’ Etkinliğine Katılacak

Sürdürülebilirlik Festivali

Sürdürülebilirlik Festivali Boğaziçi Üniversitesi ‘Sürdürülebilirlik Festivali’ Düzenliyor!

Enerji Sektörü, Bir Araya Geldi

Enerji Sektörü, Bir Araya Geldi Türkiye Enerji Sektörü, "ICCI" 2018 İle Bir Araya Geldi
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4890

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3184

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3356

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3364

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15816

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18088

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26202

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164488