TEDAŞ ekipleri bir evde yaptıkları kontrolde, kaçak elektrik kullanıldığını tespit etti. Ancak, ekipler kaçak sistemini bütün kontrollere rağmen bulamadılar. Bunun üzerine evde uzman bir ekip tarafından daha detaylı araştırma yapıldı. Kontrollerde, elektrik rölesinin bir buatın içine yerleştirildiği ortaya çıkarıldı. Sistemin açıp-kapama kumandasının kapı ziline bağlandığı, kaçak elektriğin bu sistemle kullanıldığı ortaya çıkarıldı.
Bu evdeki değişik bir sistemdi. Görevli olarak eve gittiğimizde kapı ziline basıyoruz. O zaman elektrik sayacı otomatik olarak devreye girerek, sayacı çalıştırmaya başlıyor. Evden ayrıldığında ev sahibi zile bir kez daha basarak sayacın durmasını sağlıyor, kaçak elektrik kullanmaya devam ediyordu. Bu nedenle böyle bir sistemi kaçak ekipleri bütün aramalara rağmen ortaya çıkaramıyorlardı.
Bir başak vatandaş ise, evin mutfağında yer alan bir fayansın arkasına gömülü vaziyette dokunmatik kaçak sistemi kurmuş. Bu sistem, TEDAŞ görevlisi, eve geldiğinde ev sahibi fayansa dokunmak suretiyle sayacın çalışmasını sağlıyor. İkinci kez dokunduğunda ise sayacın tekrar durmasını sağladığını tespit edildi. Vatandaş buna Dokunmatik sistemi adını vermiş.
Bir diğer kaçak çeşidi ise,'Kapı açar Sistemi'. Görevliler, eve geldiğinde, kapı açılıp içeri girildiğinde sayaç devreye giriyor. Görevliler evden ayrıldığında da, kapı kapatılınca sayaç tekrar duruyor, kaçak kullanmaya başlıyor. Bu sistem, kapı açılınca otomatik olarak devreye giriyor, kapanınca da duruyor. Yapılan kontrolde, yakalanan ev sahibinin, " Kapıyı çabuk kapatın elektrik parası gidiyor " dediğine ekipler şahit olmuştur.
Diğer başka bir kaçak çeşidi ise, Vantilatör Sistemi; Vantilatörle çalışan bu sistem de. Evde bulunan vantilatörü kumanda eden cihaz kaçak elektrikte kullanılıyor. Kumanda düğmesinin 4 kademesi kullanılıyor. Elektriği kademe kademe kısmayı sağlıyor. Örneğin, çamaşır makinesi, ütü, fırın veya bulaşık makinası kullanıldığında, kumanda 3-4 kademelerine getirilerek elektrik sayacının içindeki çarkın çalışmasını yavaşlatıyor. Dolayısıyla doğru çalışması önleniyor.
Güneydoğu’daki moda yöntemlerden birisi de, “harici nötr hattı” yöntemi. Bu yöntemle, şebeke elektriğiyle birlikte sayaca girmesi gereken, “nötr hattı” kesilerek, evde topraklanıyor ve sayaç istendiği zaman durdurulabiliyor.
Kaçakta en yeni yöntemlerden birisi de elektronik sayaçlarda yazılımla durdurma. Büyükşehirlerde uygulanan bu yöntemle uzaktan kumanda, hatta internet üzerinden elektronik sayaçlar durdurulabiliyor, kullanım miktarı düşük gösterilebiliyor.