Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Kaçak elektrikte sınır tanımıyorlarTarih 22 Ocak 2017, 21:17 Editör: Editör Elektrohaber

Kaçak elektrikte sınır tanımıyorlar

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) ile köylülerin Kaçak elektrik mücadelesinde geçici sessizlik olsa da kesin çözüme ulaşılamadı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Mardin Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen görüşmelerde nihai anlaşma çıkmadı. Bu arada, Güneydoğu Anadolu’da kaçak elektrik sayesinde bazı tarlaların sıcak suyla sulandığı, bazı fabrikaların da bedava elektrikle beslenmeye başladığı ortaya çıktı.

Mithat Yurdakul'un Milliyet'teki haberine göre Güneydoğu’daki kaçak elektrik yöntemleri çiftçilikle sınırlı değil. Fabrika işleten bazı şirketler de kaçak elektrik kullanıyor. Bunlardan biri yaklaşık 250 bin liralık elektrik kullanmasına rağmen kaçak elektrik kullandığı için fatura tahakkuk ettirilemeyen bir fabrika oldu. Bu fabrikalarda ‘şoklama’ yönteminin kullanıldığı öğrenildi. Bu yöntemde elektrik saati bir elektrik dalgasıyla şoklanıyor ve belli bir süre ölçüm yapamıyor. Bu sırada da elektrik akışı devam ediyor.

Su kuyuda ısıtılıyor

DEDAŞ yetkililerinin verdiği bilgiye göre, son dönemde tarımda kuyu sularının kaçak elektrikle ısıtılması yöntemi uygulanmaya başlandı. Havaların soğumasıyla birlikte pamuk gibi ürünlerin 4 dereceye kadar soğuyan soğuk sudan zarar görmemesini isteyen çiftçiler, suları kuyularda kaçak elektrik tertibatıyla ısıtmaya başladı.

Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Batman ve Şırnak’ı kapsayan Dicle Bölgesi’ndeki kaçak oranı sürekli artıyor. Devralındığında yüzde 71.6 olan kayıp - kaçak oranının azalmak bir yana yüzde 78’e çıktığı belirtildi. Sektör yetkililerinin son elektrik zammında da dikkat çektiği üzere, elektrik fiyatlarında son tüketiciye ulaşan rakam değişmese bile kayıp - kaçak için ödenen para sürekli artıyor. 9 puanlık son zammın da 5 puanını maliyet artışı, 4 puanını kayıp - kaçak ve sayaç okuma masrafı gibi yan kalemler oluşturuyor.

Kızıltepe elektriğinin tam yüzde 95’i kaçak

DEDAŞ ile Mardin’deki protestocu köylüler arasındaki kaçak elektrik müzakerelerine HDP’nin aracı olduğu öğrenildi. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk de DEDAŞ ile köylüler adına ‘çözüm’ için görüşmeler yaptı.
Bu görüşmelerde minimum faturaların 15 liraya sabitlenmesi gibi öneriler gündeme gelse de şirket tarafından kabul edilmedi. Mardin’e bağlı Kızıltepe de çok yüksek kaçak oranıyla dikkat çekiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın dikkat çektiği yüzde 95’i kaçak elektrik kullanan ilçe, Kızıltepe...
Mardin ve DEDAŞ’ın elektrik dağıttığı diğer bölgelerde son dönemlerde elektrik nedenli protestoların azaldığı belirtildi. Yetkililere göre bunun nedeni son dönemlerde bölgenin ilgisinin IŞİD ile PYD arasında çatışmaların sürdüğü Kobane’ye kayması.

 ‘Kaçaklı’ suyla abdest almıyor

Yapılan denetimler sırasında akla hayale gelmeyecek olaylar yaşanıyor. Bir denetimde bir vatandaşın namaz kılmak için abdest aldığı suyu ısıttığı elektrik ile evinde kullandığı kaçak elektriği ayırdığı, kaçak elektrikle ısıtılan suyla abdest almadığı görüldü.

Kayıp kaçak oranı % 14

Geçen yıl Türkiye’de 240 milyar kilovat saate yakın elektrik üretildi. Bunun yüzde 7’si kayıp, yüzde 7’si kaçak. Hedef bu yüzde 14’lük kayıp - kaçağı 2015’te yüzde 10’a düşürmek...
Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Batman ve Şırnak’ı kapsayan Dicle Bölgesi yüzde 78’lere varan kaçak oranıyla ilk sırada. Dicle Bölgesi’ni yüzde 65 kaçak ile Van, Bitlis, muş ve Hakkari’yi kapsayan Van Gölü Bölgesi izliyor.

Mıknatıs bağlanıyor, somya kızartılıyor

-  Genelde elektrik hatlarına kanca atılarak elektrik konuta çekiliyor.
-  Bazen trafolardan çekilen kaçak hat, amatör yeraltı kablolarıyla dağıtılıyor.
-  Metal somyaya kaçak elektrik verip kızarmasını sağlayan veya tuğlanın etrafına tel sarıp sobaya çevirenler var.

Saat yatak odasına taşınıyor

-  Bazıları mıknatısla elektrik saatinin metal kadranını yavaşlatıyor.
-  Elektronik sayaca virütik yazılımla müdahale eden ve uzaktan kumandayla yönetenler var.
-  Kırsalda elektrik sayaçları yatak odalarına alınıyor. Denetim memuru evin hanımı yalnızsa tepki görme korkusuyla yatak odasına giremiyor. Buna karşı yeni yeni kadın kontrol memuru istihdam ediliyor.
- Traktörün arkasına trafo kurup, şebekeden çektiği elektriği tarlada kullananlar olduğu da biliniyor.
-  Bu arada doğalgazda da kaçağın fırladığı biliniyor. Patlama tehlikesi nedeniyle kaçak hat çekemeyen bazı aboneler doğalgaz sayacını yavaşlatmak için bal ve reçel kullanıyor.



ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 5034 defa okunmuştur.

Elektrik  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

SEDAŞ Aydınlatma Çalışmalarına Gebze ile Devam Ediyor

SEDAŞ Aydınlatma Çalışmalarına Gebze ile Devam Ediyor ‘SEDAŞ’ Aydınlatma Çalışmalarına Gebze ile Devam Ediyor

Elektrik üretimi aralıkta yüzde 5,7 arttı

Elektrik üretimi aralıkta yüzde 5,7 arttı Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi, Aralık 2021'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 ..

EPDK'nın elektrik temini kararı Resmi Gazete'de

EPDK'nın elektrik temini kararı Resmi Gazete'de Görevli tedarik şirketlerinin EÜAŞ'den elektrik teminine ilişkin kurul kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

EIA: Güçlü küresel ekonomik büyüme enerji tüketimini tetikleyecek

EIA: Güçlü küresel ekonomik büyüme enerji tüketimini tetikleyecek Küresel enerji tüketiminin mevcut politika ve teknoloji eğilimlerinin devam etmesi durumunda

Kesintisiz elektrik için sahadalar

Kesintisiz elektrik için sahadalar Kahramanmaraş'ta elektrik dağıtım şirketinde iş güvenliği uzmanı ve işletme şefi olarak çalışan iki kadın

Elektrik tüketimi mayısta yüzde 19,2 arttı

Elektrik tüketimi mayısta yüzde 19,2 arttı Türkiye'nin elektrik tüketimi, 2021 yılı Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,2 artarak 24 milyar ...

Tam Kapanmada Tüketim Arttı

Tam Kapanmada Tüketim Arttı Elektrik tüketimi tam kapanmada yüzde 12,2 arttı

Elektrikte kurulu güç arttı

Elektrikte kurulu güç arttı Elektrikte kurulu güç 95 bin 890 megavata ulaştı

Elektrik tüketimi salgın öncesi dönemi geçti

Elektrik tüketimi salgın öncesi dönemi geçti Bakan Dönmez: Elektrik tüketimi salgın öncesi dönemi geçti
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4870

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3162

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3336

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3346

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15800

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18058

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26160

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164398