Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
İlk yeterlilik belgeleri verildiTarih 25 Temmuz 2017, 22:09 Editör: Editör Elektrohaber

İlk yeterlilik belgeleri verildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Dönmez: "Türkiye’de ilk mesleki standartlar gaz sektöründe oluştu. Elektrik şirketlerinin çok hızlandığını ve muhtemelen 5 yıl içinde de gaz şirketlerinin önüne geçecek ölçüde, kalite, standartlaşma ve mesleki yeterliliklerini tamamlayacaklarını düşünüyorum.Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulması için OECD örnek uygulamaları çerçevesinde bir eğitimi şart koşuyoruz. Elektrik dağıtım şirketlerine burada büyük iş düşüyor" 

 Dönmez, ELDER'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesinin, Avrupa Birliği  Merkezleri II. HİBE Programı” kapsamında onaylanan "Elektriği Dağıtan Mesleklerin Belgelendirilmesi Projesi”nin kapanış toplantısında sektördeki ilk mesleki yeterlilik belgelerini ilgililerine verdi.

Dönmez, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de mesleki standartlaşmanın çoğu sektörde yeni başladığını söyledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunda (EPDK) görev yaptığı yıllarda doğalgaz dağıtım şirketlerine her toplantıda "ISO belgelerinizi alın, standartları oluşturun” dediklerini anlatan Dönmez, "Türkiye’de ilk mesleki standartlar gaz sektöründe oluştu.

Elektrik şirketlerinin çok hızlandığını ve muhtemelen 5 yıl içinde de gaz şirketlerinin önüne geçecek ölçüde, kalite, standartlaşma ve mesleki yeterliliklerini tamamlayacaklarını düşünüyorum." diye konuştu.

Dönmez, bir sektörü, bir mesleği değerli yapanın, o iş kolunda verilen hizmetlerin standartlaşması olduğunu ve ELDER'in bu ilk adımının söz konusu standartlaşmayı sağlayacağını dile getirdi. Dönmez, şunları kaydetti: "Bakanlık olarak belgelendirmelere 3 noktadan önem veriyoruz:; sistem belgelendirmesi, personel belgelendirmesi ve hizmet belgelendirmesi. Bugün personel belgelendirmesi kapsamında, 4 meslekte 160 aday belge alacak ama 6 meslek standardı için de ELDER akredite edildi ve yetkilendirilmesi bekleniyor.

Toplamda 10 meslek standardı da size yetmez. Elektrik, teknolojik bir kaynak. Bu teknolojinin girdiği her noktada standartları kuvvetlendirmeli, eğitime önem vermeliyiz. Özellikle elektrik sektörü elektrikli arabalar, yenilenebilir kaynaklar, akıllı şebekeler gibi kavramlarla değişirken, Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulması için, OECD örnek uygulamaları çerçevesinde bir eğitimi şart koşuyoruz.

Bu teknolojik değişimlere örgün eğitim aynı hızla yetişemiyor, iş başı ve mesleki eğitimlerle bu açığı kapatmamız gerekiyor. Elektrik dağıtım şirketlerine burada büyük iş düşüyor."

Dönmez, EPDK üyeliği döneminde Kurul üyelerinin büyük destekleri ile belki dünyada öncü olacak şekilde Ar-Ge bütçeleri verdiklerini, standartları ve ISO belgelerini tavsiye ettiklerini anlattı.

Tüm bunlar sonucu bir Türk vatandaşının bir OECD vatandaşı ile aynı hizmeti alması, bir Türk dağıtım şirketinin bir OECD dağıtım şirketiyle aynı teknolojik geleceğe aynı hızla koşmasını istediklerini vurgulayan Dönmez, "Aynı şekilde Türkiye’de kaynakların şebekeye entegrasyonunda dağıtım şirketleri büyük rol üstlenecek.

Hatta dağıtım işletmecilerinin önemi, AB’nin en son açıkladığı kış paketinde de vurgulanıyor. Bu kaynakları entegre edecek meslek standartlarına da bir an önce başlayın. Önce eksik gidip sonra düzeltmektense, çatılara güneş paneli takacak, evlere pil kurabilecek veya apartman önüne elektrikli şarj cihazı monte edecek kişilerin, bir standardı oluşturulsun.

Bürokratikleştirmeden, bir rant kaynağı oluşturmadan, işini iyi yapana zorluk çıkarmadan ve tüketicilere uygun maliyetle bu gelişmelerin öncüsü olun." değerlendirmesinde bulundu.

Şirketlerden, Türkiye elektrik dağıtımı ve dağıtık kaynakların geliştirilmesinde, dağıtım sistemi işletmecileri olarak bir okul olmalarını beklediklerini ifade eden Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı: "Müşteri odaklı bir yaklaşım ile hizmet kalitenizi artırmak ve yönetmek için çıtayı hep daha yukarı çıkarın. 1-2 sene içinde de gaz sektörümüze sizleri örnek verelim. Elektrikte, gelecekte çok kaliteli hizmet bir gelir kapısı olacak gibi görünüyor. Bakanlık olarak, dokunduğumuz tüm sektörlerde yukarıda özetlediğim felsefemizi devam ettireceğiz.

Sektörümüzün tamamında insan kaynaklarını, niteliğini, kalitesini artırmak için bu eğitimleri, belgelendirmeleri teşvik edeceğiz. Mesleki Yeterlilik Kurumu ile iş birliğini bu sebeple çok önemsiyor ve personel belgelendirmesini tüm sektörlerimizde destekliyoruz.

Madencilik sektörünün de bir an önce belgelendirme süreçlerini, mesleki yeterliliklerini tamamlamak üzere bizlere bir yol haritası sunmasını da bekliyoruz. Kendileriyle de bu konuda çalışmalara başladık. Bu adımların arkasının artarak gelmesini diliyorum.




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 3300 defa okunmuştur.

Elektrik  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

SEDAŞ Aydınlatma Çalışmalarına Gebze ile Devam Ediyor

SEDAŞ Aydınlatma Çalışmalarına Gebze ile Devam Ediyor ‘SEDAŞ’ Aydınlatma Çalışmalarına Gebze ile Devam Ediyor

Elektrik üretimi aralıkta yüzde 5,7 arttı

Elektrik üretimi aralıkta yüzde 5,7 arttı Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi, Aralık 2021'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 ..

EPDK'nın elektrik temini kararı Resmi Gazete'de

EPDK'nın elektrik temini kararı Resmi Gazete'de Görevli tedarik şirketlerinin EÜAŞ'den elektrik teminine ilişkin kurul kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

EIA: Güçlü küresel ekonomik büyüme enerji tüketimini tetikleyecek

EIA: Güçlü küresel ekonomik büyüme enerji tüketimini tetikleyecek Küresel enerji tüketiminin mevcut politika ve teknoloji eğilimlerinin devam etmesi durumunda

Kesintisiz elektrik için sahadalar

Kesintisiz elektrik için sahadalar Kahramanmaraş'ta elektrik dağıtım şirketinde iş güvenliği uzmanı ve işletme şefi olarak çalışan iki kadın

Elektrik tüketimi mayısta yüzde 19,2 arttı

Elektrik tüketimi mayısta yüzde 19,2 arttı Türkiye'nin elektrik tüketimi, 2021 yılı Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,2 artarak 24 milyar ...

Tam Kapanmada Tüketim Arttı

Tam Kapanmada Tüketim Arttı Elektrik tüketimi tam kapanmada yüzde 12,2 arttı

Elektrikte kurulu güç arttı

Elektrikte kurulu güç arttı Elektrikte kurulu güç 95 bin 890 megavata ulaştı

Elektrik tüketimi salgın öncesi dönemi geçti

Elektrik tüketimi salgın öncesi dönemi geçti Bakan Dönmez: Elektrik tüketimi salgın öncesi dönemi geçti
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4876

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3168

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3344

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3356

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15800

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18070

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26170

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164440