Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
IMEI hırsızlığına dikkatTarih 22 Kasım 2021, 12:54 Editör: Editör Elektrohaber

IMEI hırsızlığına dikkat

Teknoloji çağında adeta bir ihtiyaç haline gelen cep telefonlarının kaçak kullanımının engellenmesi için yüklenen ve telefon kimliği olarak da bilinen IMEI, zaman zaman başka telefonlara kopyalanabiliyor. Ancak bu durum, bazen her iki telefonu da kullanılamaz hale getirebiliyor.

Halk arasında IMEI hırsızlığı olarak da bilinen yöntemle bazı kişiler, kaydı yapılmamış telefonlara başka cihazların IMEI numarasını kullanarak erişim sağlayabiliyor.

TELEFONLARA MESAJ GELİYOR

Dünya genelinde hiçbir telefon, IMEI kaydı olmadan kullanılamıyor. Bir telefonun IMEI numarası çalınarak başka bir cihaza yüklenmesi halinde ise telefona bir mesaj geliyor.

Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından gönderilen kısa mesajda, "IMEI numarası klonlanmıştır, cihaz 30 gün içerisinde kapatılacaktır, satın aldığınız yere başvurunuz" ifadeleri yer alıyor.

CEP TELEFONU

E-DEVLET'TEN KONTROL EDİN

Bu mesajı alan kullanıcılar paniğe kapılarak yasa dışı yollara başvurabiliyor ve çalıntı olan başka bir IMEI numarasını telefonuna kaydettirebiliyor.

Herhangi bir yanlış yapmadan önce cep telefonu kullanıcılarının ilk olarak e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilen bir işlemle IMEI sorgusu yapması gerekiyor. Sorguda IMEI numarasının çalındığı ya da sistemde bir yanlışlık meydana geldiği anlaşılabiliyor.

IMEI ÇALINIRSA NE YAPILMALI

Eskişehir'de uzun yıllardır sıfır ve ikinci el telefon satış bayii işleten Korkmaz Sönmez, IMEI numarasının çalınması halinde sorgudan sonra cihazın kutu ve evraklarıyla yetkili firmaya gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Cihaza IMEI numarası attırarak kullanmanın yasal sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Sönmez, “IMEI numarası çalındığında telefonumuza devlet tarafından bir mesaj geliyor. Biz bu mesajı aldığımızda panik yapıp ‘çalındı' diye düşünmememiz gerekiyor. Telefonumuzdan ‘*#06#' tuşlayıp telefonumuzun IMEI numarasına bakmalıyız.

Bunu bir kenara not edip sonrasında gelen mesajla karşılaştıracağız. Gelen mesajla uyuşmuyorsa ya hattımızı daha önceden taktığımız bir telefondur ya da sistem tarafından otomatik gönderilen bir mesajdır.

Durum böyleyse bir sorun yoktur, mesajı dikkate almamalıyız. Eğer IMEI sorgusunda çıkan numara gelen mesajdakiyle uyuşuyorsa çalınmış demektir.

"HATAYI HATA İLE DÜZELTMEYİN"

Çalındığında yapmamız gereken en önemli şey cihazı aldığımızdaki belgeleri, kutu ve faturayı saklamak. ‘Benim IMEI numaram çalındı, ben de gideyim yeni IMEI attırayım' diye düşünmeyin.

Bu hatayı hata ile düzeltmek olur. Bunu yapmak yerine cihazı satın aldıkları firmaya ulaşıp, belgeleriyle birlikte kargoyla ücretsiz şekilde göndermeleri gerekiyor. Firma zaten bunu düzeltip geri göndermek zorunda.” diye konuştu.

"İKİNCİ EL ALIRKEN BELGELERİ TAM İSTEYİN"

Sıfır alınan telefonlarda kutu ve tüm belgelerin saklanması, ikinci el cihazlarda ise satın alma esnasında belgelerin tam olmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Korkmaz Sönmez, “Bir telefoncudan cihazımıza yeni bir IMEI numarası attırdığımızda, hatayı hata ile düzeltmeye çalıştığımızda farklı sorunlarla karşılaşabiliriz. Attırdığımız IMEI çalıntı çıkarsa, farklı yasal sorunlarla yine siz uğraşacaksınız.

IMEI numarasını kurtarmanın tek ve sağlıklı yolu cihazı distribütör veya üretici firmaya gönderip düzelttirmek. Yasa dışı şekilde IMEI numarası attırdığınızda kendi başınıza geleni bir başkasına yapmış oluyorsunuz.

IMEI numarası atmak yıllardır yapılan bir işlem. Bunu iyilik olarak görüp yapanlar da var, meslek edinenler de var. İkinci el cihaz alırken de kutu ve fatura olmasına, belgelerin tam olmasına dikkat edin. Böyle bir sorunla karşılaştığınızda belgelerin tam olması büyük önem taşıyor.” diye konuştu.




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 1858 defa okunmuştur.

Teknoloji  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Android 13, Pixel modellerinde probleme neden oldu

Android 13, Pixel modellerinde probleme neden oldu Google, desteklenen tüm Pixel akıllı telefonlar için Android 13'ü yayınlamıştı. Ancak güncelleme, telefonlarda ...

Tuzağın Adı "No Time to Die"

Tuzağın Adı Dolandırıcılar yeni James Bond filminin peşinde

TCL, Türkiye'de akıllı telefon üretimine başladı

TCL, Türkiye'de akıllı telefon üretimine başladı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Arçelik ile güçlerini birleştiren TCL’nin...

Türkiye, İHA-SİHA pazarında yükseliyor

Türkiye, İHA-SİHA pazarında yükseliyor Türkiye “en az” 6 ayrı ülkeye İHA/SİHA ihracatı yaptı.

Cep'ten internet abone sayısı 65 milyonu geçti

Cep'ten internet abone sayısı 65 milyonu geçti 'Cep'ten internet abone sayısı 65 milyonu geçti

2019'da en fazla tamir edilen telefon

2019'da en fazla tamir edilen telefon 2019'da en fazla tamir edilen telefon iPhone oldu

3D Konut

3D Konut 175 metrekarelik ev, 3 boyutlu yazıcı ile 2 günde basıldı

O ilde drone fabrikası kurulacak

O ilde drone fabrikası kurulacak O ilde drone fabrikası kurulacak

Tek çare veri yedekleme

Tek çare veri yedekleme Fidye yazılımın hedefi Türkiye: Tek çare veriyi yedekleme
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4876

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3168

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3344

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3356

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15800

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18070

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26170

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164440