Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Tüketiciler elektriğini artık devletten almıyor!Tarih 10 Mayıs 2017, 12:50 Editör: Editör Elektrohaber

Tüketiciler elektriğini artık devletten almıyor!

15 yılı aşkın bir süredir ülkemizdeki serbest tüketici uygulaması ile tedarikçi değiştirmek mümkün hale geldi. Bu sürecin başlangıcında elektrik tedarikçisi değiştirmek için tüketim alt limitleri yalnızca yüksek tüketimi olan tüketicilerin tedarikçisini değiştirmesine olanak sağlarken, tedarikçi değişimi için gerekli olan minimum tüketim limiti geçen zaman içinde düştü ve 2013 yılından itibaren ev kullanıcılarını da kapsar hale geldi. Böylece ev tüketicileri de cep telefonu numaralarını taşır gibi elektrik tedarikçilerini değiştirme ve böylelikle rekabetin getirmiş olduğu avantajla daha ucuz elektrik enerjisini daha cazip koşullarda kullanabilme şansını elde etmiş oldu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun yapmış olduğu son düzenlemeyle birlikte aylık 82 TL’nin üzerinde elektrik faturası ödeyen tüm tüketiciler artık numara taşır gibi elektrik tedarikçisini değiştirerek – mevsimsel fiyat değişiklikleri hariç - yüzde 20’ye varan potansiyel fiyat avantajlarından ve bunun ötesinde artan hizmet kalitesinden yararlanabilir hale geldi. Ancak her ne kadar tüketicilere serbest piyasa sunulmuş olsa da tüketicilerin önemli bir çoğu bunun farkında değil.

40 milyon tüketiciden yalnızca düşük bir oranı tedarikçi değiştirdi

Türkiye’nin ilk elektrik tedarikçisi karşılaştırma ve değiştirme verilere göre 2015 yılında toplam elektrik tüketicisi sayısı 40 milyon civarındaydı. 2017 yılının Mayıs ayı verilerine göre elektrik tedarikçisini değiştirme hakkını elde etmiş tüketici sayısı 10 milyonun üzerinde olurken bu haktan yararlanıp tedarikçi değiştirerek ucuz elektrik kullanmaya başlayan tüketicilerin sayısı 4 milyona yaklaştı. Bir başka yaklaşımla toplam tüketicilerin yüzde 10’u elektrik tedarikçisini değiştirirken, elektrik tedarikçisini değiştirme hakkını elde etmiş olmasına rağmen bu hakkını kullanmayan tüketicilerin oranı tahmini rakamlarla yüzde 70 olarak öngörüldü. Bu da tüketicilerin kendilerine verilmiş olan haktan yeterince faydalanamadığının en büyük göstergesi. Bu durumun arkasında yatan en önemli faktörün ise konunun tüketiciler arasında yeteri kadar bilinmiyor olması olduğu ifade ediliyor. Pek çok tüketici hala elektrik dağıtım şirketlerinin elektrik tedariği sağladığını ve bu firmaların devlete ait olduğunu düşünüyor. Ancak elektrik dağıtım şirketlerinin tamamı özel şirketler haline getirilirken elektrik tedarik işi de elektrik şirketleri (elektrik tedarikçileri) tarafından yapılıyor. Bu şekilde devletin her iki sektörden de elini çekmesi ve yalnızca denetleyici/düzenleyici rolünü üstlenmesi sektörün özelleşmesini ve bu şekilde fiyatların düşerek hizmet kalitesinin artmasına sebep oldu.

En çok serbest tüketici İstanbul’da

Elektrik tedarikçisini ya da tarifesini değiştiren tüketicilerin sayısının en yüksek olduğu il İstanbul olurken, bu ili İzmir, Antalya, Ankara ve Adana takip etti.

Tüketiciler elektriğini devletten almıyor

3 yılı aşkın bir süredir artık elektrik dağıtım şirketlerinin tamamı özelleştirilmiş durumda. Sektördeki diğer değişiklikler ile birlikte artık tüketicilerin neredeyse tamamı elektrik enerjilerini özel şirketlerden tedarik etmekte. Yani aslında her bir tüketici farkında olmadan da olsa en az bir defa elektrik tedarikçisini değiştirmiş durumda. Ancak tüketicilerin çok önemli bir çoğunluğu henüz bunun farkında olmadığından tedarikçi değiştirerek indirimli elektrik kullanamıyor ve elde edebilecekleri potansiyel tasarruflardan mahrum kalıyor. Elektrik piyasasının gelişmesinin ve daha çok tüketicinin bu durumdan haberdar olarak elektrik tedarikçilerini değiştirmesi hem daha çok tüketicinin tasarruf etmesine, ama aynı zamanda piyasanın büyümesiyle ortaya çıkacak yüksek rekabetin fiyatların tüketici lehine düşüş göstermesine sebep olacağı öngörülüyor.

Tüketicilerin bilgilendirilmesi çok önemli

 Tüketicilerin önemli bir çoğunluğu tedarikçi değiştirebilecekken bu konu ile ilgili bilgisi olmadığından dolayı hala piyasadaki en yüksek fiyatlı tarifeler olan ulusal tarifelerden elektrik kullanıyor. Ulusal elektrik tarifelerini belirleyen yetkili kurum EPDK’dır ancak serbest tüketici limitlerini belirleyen kurum da yine EPDK’dır. Her ne kadar fiyatları EPDK belirlese de kurum aynı zamanda elektrikte rekabetin önünü açarak serbest tüketicilerin potansiyelde yüzde 20’ler seviyesinde daha ucuz elektrik kullanmasına olanak sağlamış durumda. Konuya doğru açıdan bakacak olursak kamuoyuna tüketicilere verilen bu rekabet avantajının daha iyi duyurulması hem tüketicilerin hem de tüm piyasa oyuncularının menfaatine olacaktır.”




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 2500 defa okunmuştur.

Ekonomi  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Elektrikte 11 milyar liralık iade

Elektrikte 11 milyar liralık iade EPDK’nın söz konusu hataları yapan ya da kasten piyasayı manipüle etmeye kalkıştığı

Elektrikte Ekim tarifesi değişmedi

Elektrikte Ekim tarifesi değişmedi Elektrikte tüm abone gruplarının 1 Ekim'den itibaren geçerli olan tarifeleri değişmedi.

Enerji Krizi Odun Şirketlerine Yaradı

Enerji Krizi Odun Şirketlerine Yaradı Enerji Krizi Odun Şirketlerine Yaradı: Hisseleri Yüzde 700 Arttı

EPDK'ye elektrikte tavan fiyat belirleme yetkisi

EPDK'ye elektrikte tavan fiyat belirleme yetkisi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) elektrik alım fiyatlarına müdahalede bulunabilme yetkisi verildi

Enerji ithalatı faturası yüzde 122,5 arttı

Enerji ithalatı faturası yüzde 122,5 arttı Türkiye'nin enerji ithalatı için ödediği tutar, bu yılın haziran ayında ..

Yurttaşın parası elektrik şirketlerine teşvik olup aktı

Yurttaşın parası elektrik şirketlerine teşvik olup aktı Elektrik şirketlerine verilen teşvikler dudak uçuklattı.

Lityum-iyon bataryaya sıfır gümrük vergisi

Lityum-iyon bataryaya sıfır gümrük vergisi Lityum-iyon batarya ithalatına sıfır gümrük vergisi kararı

Elektrik fiyatlarında yeni rekor

Elektrik fiyatlarında yeni rekor Spot elektrik fiyatları, 2.140 TL’ye yaklaşarak nisan ayı başında görülen tarihi zirveyi aşarak rekor kırdı.

Elektrikte azami fiyat rekoru tekrarlandı

Elektrikte azami fiyat rekoru tekrarlandı EPİAŞ tarafından işletilen Gün Öncesi Piyasasında (GÖP) 22 Mart tarihi için
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

  •  
  •  
  •  

  • Bugün haber eklenmedi.

  • Son 7 gün haber eklenmedi.

  • Bu ay haber eklenmedi.

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4898

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3192

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3368

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3374

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15824

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18098

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26224

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164516