Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Çatısında üretene vergi istisnasıTarih 15 Temmuz 2018, 21:24 Editör: Editör Elektrohaber

Çatısında üretene vergi istisnası

Konutların çatısına kurulacak tek bir elektrik üretim tesisinde üretilecek ihtiyaç fazlası elektrik enerjisini satanlar "vergiden muaf esnaf" kabul edilecek.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle, 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla yapılan değişikliklerin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, konutların çatısına kurulacak tek bir elektrik üretim tesisinde üretilecek ihtiyaç fazlası elektrik enerjisini satanlar "vergiden muaf esnaf" kabul edilecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak konutlarda kurulu tesislerde elektrik üretimi yapan ve ihtiyaç fazlasını satan kişilerin esnaf muaflığından yararlanabilmesi için üretim tesisinin sahip olunan veya kiralanan konutların çatı veya cephelerinde kurulu olması şartı aranacak. 

Bu tesisilerin azami kurulu gücü, 10 kilovata kadar olacak ve elektrik yalnızca bir üretim tesisinde üretilebilecek. Konutunu hem iş yeri hem de mesken olarak kullananların elde ettiği kazançları, muafiyet kapsamında kabul edilecek.

Apartmanın ortak ihtiyacının karşılanması için kurulan tesislerden yapılan satışlarda da gider pusulası yönetim adına düzenlenebilecek. Böylece apartmandaki tüm malikler yerine sadece yönetim adına tek bir pusula düzenlenmesi yeterli olacak.

Kadın çalışana kreş desteği

Tebliğle, kadın hizmet erbabına sağlanan kreş ve gündüz bakımevi yardımında gelir vergisi istisnası uygulamasının esasları da düzenlendi.

Buna göre, kreş ve gündüz bakımevi hizmetinin işverenlerce iş yerinde verilmesi halinde, bu hizmetten faydalanan kadın hizmet erbabına sağlanan menfaatin tamamı gelir vergisinden istisna olacak.

İşverenlerce, kreş ve gündüz bakımevi hizmetinin iş yerinde verilmediği durumlarda, kadın hizmet erbabının hizmet aldığı gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince işletilen kreş ve gündüz bakım evlerine ödeme yapılmak suretiyle sağlanan menfaatler de istisna kapsamında olacak. 

Dışarıdan kreş hizmeti alan işverenler, her çocuk için asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 15'ini aşmamak üzere bu istisnadan yararlanabilecek. Sağlanan menfaatin asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 15'ini aşması halinde, aşan kısım ücret olarak vergilendirilecek.

İlave asgari geçim indirimi düzenlemesi 

Tebliğle hizmet erbabına ödenen tazminatların vergilendirilmesiyle istisna uygulaması da düzenlendi. Hizmet erbabına işten ayrılma, emekli olma, dava açılmaması gibi nedenlerle karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi ödemeler yapılırken, bunlar çalışanın tabi olduğu mevzuata göre kıdem tazminatına ilişkin istisna tutarının hesabında dikkate alınacak.

Ödenecek kıdem tazminatlarından gelir vergisinden istisna edilecek tutar hesaplanırken, söz konusu ödemeler de dahil edilerek toplam üzerinden istisna uygulanacak. İstisnayı aşan tutarlar ise ücret olarak gelir vergisine tabi tutulacak.

Tebliğde, 2 yıldır asgari ücretin yıl başında belirlenen net tutarın altına düşmemesi için geçici olarak uygulanan ilave asgari geçim indirimi uygulamasının kalıcı olmasına ilişkin hüküm de yer aldı. Düzenlemeyle net asgari ücret bin 603 liranın altına düşmeyecek.




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 2462 defa okunmuştur.

Ekonomi  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Elektrikte 11 milyar liralık iade

Elektrikte 11 milyar liralık iade EPDK’nın söz konusu hataları yapan ya da kasten piyasayı manipüle etmeye kalkıştığı

Elektrikte Ekim tarifesi değişmedi

Elektrikte Ekim tarifesi değişmedi Elektrikte tüm abone gruplarının 1 Ekim'den itibaren geçerli olan tarifeleri değişmedi.

Enerji Krizi Odun Şirketlerine Yaradı

Enerji Krizi Odun Şirketlerine Yaradı Enerji Krizi Odun Şirketlerine Yaradı: Hisseleri Yüzde 700 Arttı

EPDK'ye elektrikte tavan fiyat belirleme yetkisi

EPDK'ye elektrikte tavan fiyat belirleme yetkisi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) elektrik alım fiyatlarına müdahalede bulunabilme yetkisi verildi

Enerji ithalatı faturası yüzde 122,5 arttı

Enerji ithalatı faturası yüzde 122,5 arttı Türkiye'nin enerji ithalatı için ödediği tutar, bu yılın haziran ayında ..

Yurttaşın parası elektrik şirketlerine teşvik olup aktı

Yurttaşın parası elektrik şirketlerine teşvik olup aktı Elektrik şirketlerine verilen teşvikler dudak uçuklattı.

Lityum-iyon bataryaya sıfır gümrük vergisi

Lityum-iyon bataryaya sıfır gümrük vergisi Lityum-iyon batarya ithalatına sıfır gümrük vergisi kararı

Elektrik fiyatlarında yeni rekor

Elektrik fiyatlarında yeni rekor Spot elektrik fiyatları, 2.140 TL’ye yaklaşarak nisan ayı başında görülen tarihi zirveyi aşarak rekor kırdı.

Elektrikte azami fiyat rekoru tekrarlandı

Elektrikte azami fiyat rekoru tekrarlandı EPİAŞ tarafından işletilen Gün Öncesi Piyasasında (GÖP) 22 Mart tarihi için
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4876

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3170

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3344

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3356

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15804

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18072

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26174

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164446