Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Enerji'nin yarısı GAP'tanTarih 24 Mart 2017, 18:15 Editör: Editör Elektrohaber

Enerji'nin yarısı GAP'tan

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında bölgede yapımı tamamlanan hidroelektrik santralleri (HES), Türkiye'nin hidroelektrik enerjisi üretiminin yarısını karşılıyor.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi kurulduğunda, 22 baraj, 19 HES ve sulama şebekelerinin yapımı planlanan Proje için son yıllarda ayrılan büyük ödeneklerle birçok yatırım bitirildi, enerji yatırımlarında tamamlanma oranı yüzde 74'e ulaştı.

Başta "Barajların Efendisi" adıyla anılan Atatürk Barajı olmak üzere, Karakaya, Keban, Birecik, Batman, Dicle ve Kralkızı'nın da aralarında bulunduğu barajlardan elde edilen enerji, Türkiye'nin hidroelektrik enerjisi üretiminin önemli bir kısmına tekabül ediyor.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil yaptığı açıklamada, GAP'ın dünyanın en büyük, özel, kapsamlı bölgesel kalkınma projesi olduğunu söyledi.

Projenin barajlar özelinde enerji yatırımlarıyla başladığını anlatan Karahocagil, "Keban Barajı'nın yapımıyla başlayan projede daha sonra Karakaya, Atatürk, Birecik, Karkamış, diğer taraftan da Dicle Nehri üzerinde Batman, Kralkızı, Dicle Barajları yapıldı. Bazı barajların yapımı da devam ediyor." dedi.

'Ana enerji yatırımları bitirilmiş olacak'

GAP bünyesindeki enerji yatırımlarının yüzde 74 oranında tamamlandığını dile getiren Karahocagil, yapımı devam eden Ilısu Barajı'nın da tamamlanmasıyla proje kapsamındaki ana enerji yatırımlarının bitirilmiş olacağını ifade etti.

Türkiye'nin enerji ihtiyacının önemli bir kısmının GAP'tan karşılandığını aktaran Karahocagil, şunları kaydetti:

"GAP bölgesi ülkemizin hidroelektrik enerjisinin yarısını üretiyor. Bu, zaman zaman Türkiye enerji üretiminin 4'te birine kadar ulaşıyor. Şu ana kadar üretilen enerji kendini finanse edebilecek güçte. Yani 20 milyon doları aşkın bir enerji üretilmiş durumda. Bunun için 'GAP kendini ödeyen bir proje' diyoruz. Hedefimiz yılda 27 milyar kilovat/saat elektrik üretimi. Bu rakam çok ciddi bir rakam. Türkiye'nin enerji alanında dışarıya bağlı olduğunu, yılda 60 milyar dolarlık enerji ithalatı yaptığını düşünürsek GAP, Türkiye için çok önemli bir proje. Ayrıca enerji güvenliği açısından da bu barajlar çok büyük öneme sahip. Buradaki enerjiyi kullanmasak bile depolayarak güvenli bir şekilde kullanılabilir hale getiriyoruz."


Kaynak: AA




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 2972 defa okunmuştur.

Enerji  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Elektrikte Liderler Belli Oldu

Elektrikte Liderler Belli Oldu Elektrikte EÜAŞ açık ara önde, özelde lider ENKA

Irak, Türkiye’den 500 megavat elektrik ithal edecek

Irak, Türkiye’den 500 megavat elektrik ithal edecek Irak Elektrik Bakanlığı, ülkede elektrik kesintileri sorununa çözüm için yakında Türkiye’den 500 megavat elektrik a...

Enerji dönüşümü için yılda 7 milyar dolar yatırım gerekiyor

Enerji dönüşümü için yılda 7 milyar dolar yatırım gerekiyor Türkiye'nin enerji dönüşümü için 2030 yılına kadar yatırım ihtiyacının yıllık bazda 5,3-7 milyar dolar arasında...

Üç kaynaklı ilk hibrit santral geliyor

Üç kaynaklı ilk hibrit santral geliyor Cengiz Enerji, ilave güneş santrali yatırımı ile en büyük hibrit elektrik üretim tesisine dönüşen...

EPDK, 8 şirkete lisans verdi

EPDK, 8 şirkete lisans verdi EPDK, 8 şirkete lisans verdi, 1 şirketin lisans süresini uzattı, 5 şirketin lisansını iptal etti.

EPDK, YEKDEM maliyetini revize etti

EPDK, YEKDEM maliyetini revize etti EPDK, YEKDEM maliyetini revize etti

Yeşil enerji bedeli belli oldu

Yeşil enerji bedeli belli oldu Yeşil tarifeyi seçen tüketicilere, görevli tedarik şirketleri tarafından uygulanacak yeşil enerji bedeli

EPDK kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

EPDK kararları Resmi Gazete'de yayımlandı EPDK, YEK-G sistemi ve organize YEK-G piyasası ile vadeli elektrik ..

Elektrik depolama tesisleri 'dağıtım'a girdi

Elektrik depolama tesisleri 'dağıtım'a girdi Elektrik piyasasında depolama hizmetleri temelli düzenlemeler yapıldı.
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4876

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3174

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3348

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3360

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15808

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18074

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26174

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164448