Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
EPDK kararları Resmi Gazete'de yayımlandıTarih 03 Haziran 2021, 11:32 Editör: Editör Elektrohaber

EPDK kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) sistemi ve organize YEK-G piyasası ile vadeli elektrik ve doğal gaz piyasalarında işletim faaliyeti gelirlerinin belirlenmesinde kullanılacak yöntem ve usulleri belirledi.

EPDK'nin konuya ilişkin kurul kararları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, piyasa işletmecisinin işletim faaliyetleri çerçevesinde tek sunucu statüsünde sağladığı hizmetler kapsamında ihtiyaç duyduğu gelir, sistem kullanıcıları veya piyasa katılımcılarından piyasa işletim ücreti olarak karşılanacak.

Piyasa işletim gelir tavanı ve buna ilişkin parametreler, ilgili mevzuattaki hükümlere uygun olarak sabit ve değişken maliyetlerin karşılanması ve yatırımların sürdürülmesi için makul bir getiri elde edilmesine izin verilecek şekilde belirlenecek.

Piyasa işletim ücreti, YEK-G sistemindeki işlemlerden ve organize YEK-G piyasasında gerçekleştirilen alış ve satışa ilişkin tutarlardan ayrı olarak tahakkuk ettirilecek.

Her bir sistem kullanıcısı veya piyasa katılımcısına tahakkuk ettirilecek piyasa işletim ücretini, YEK-G için yıllık katılım ücreti ile organize YEK-G piyasasında gerçekleştirilen alış satış işlemleri için belirlenen işlem ücreti oluşturacak. Piyasa işletim ücreti, vadeli elektrik piyasasında yıllık katılım, işletim, kabul edilmeyen itiraz ücreti ve temerrüt yönetim masrafından, vadeli doğal gaz piyasasında ise yıllık katılım, işletim ve kabul edilmeyen itiraz ücretinden oluşacak.

Vadeli elektrik piyasası ve vadeli doğal gaz piyasasında da piyasa işletim ücreti ilgili piyasada gerçekleştirilen alış ve satışa ilişkin tutarlardan ayrı olarak tahakkuk ettirilecek.

Söz konusu piyasalarda yıllık katılım ücreti, her yıl tarifenin belirlendiği kurul kararı ile belirlenecek ve piyasa işletmecisi tarafından her bir sistem veya piyasa katılımcısından yıllık bazda tahsis edilecek.

Piyasa işletmecisi her tarife yılı için ihtiyaç duyduğu YEK-G sistemi ve organize YEK-G piyasası gelir tavanının yüzde 50'sini, vadeli elektrik piyasası işletim gelir tavanının yüzde 5'ini ve vadeli doğal gaz piyasası işletim gelir tavanının yüzde 10'unu yıllık katılım ücreti olarak piyasa katılımcılarından karşılayacak.




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 1168 defa okunmuştur.

Enerji  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Elektrikte Liderler Belli Oldu

Elektrikte Liderler Belli Oldu Elektrikte EÜAŞ açık ara önde, özelde lider ENKA

Irak, Türkiye’den 500 megavat elektrik ithal edecek

Irak, Türkiye’den 500 megavat elektrik ithal edecek Irak Elektrik Bakanlığı, ülkede elektrik kesintileri sorununa çözüm için yakında Türkiye’den 500 megavat elektrik a...

Enerji dönüşümü için yılda 7 milyar dolar yatırım gerekiyor

Enerji dönüşümü için yılda 7 milyar dolar yatırım gerekiyor Türkiye'nin enerji dönüşümü için 2030 yılına kadar yatırım ihtiyacının yıllık bazda 5,3-7 milyar dolar arasında...

Üç kaynaklı ilk hibrit santral geliyor

Üç kaynaklı ilk hibrit santral geliyor Cengiz Enerji, ilave güneş santrali yatırımı ile en büyük hibrit elektrik üretim tesisine dönüşen...

EPDK, 8 şirkete lisans verdi

EPDK, 8 şirkete lisans verdi EPDK, 8 şirkete lisans verdi, 1 şirketin lisans süresini uzattı, 5 şirketin lisansını iptal etti.

EPDK, YEKDEM maliyetini revize etti

EPDK, YEKDEM maliyetini revize etti EPDK, YEKDEM maliyetini revize etti

Yeşil enerji bedeli belli oldu

Yeşil enerji bedeli belli oldu Yeşil tarifeyi seçen tüketicilere, görevli tedarik şirketleri tarafından uygulanacak yeşil enerji bedeli

Elektrik depolama tesisleri 'dağıtım'a girdi

Elektrik depolama tesisleri 'dağıtım'a girdi Elektrik piyasasında depolama hizmetleri temelli düzenlemeler yapıldı.

YEKDEM için son başvuru 2 Kasım'da

YEKDEM için son başvuru 2 Kasım'da YEKDEM için son başvuru 2 Kasım'da
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4870

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3164

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3336

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3350

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15800

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18060

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26160

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164400