Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Elektrik üretiminde EÜAŞ'nin payıTarih 24 Nisan 2016, 01:30 Editör: Editör Elektrohaber

Elektrik üretiminde EÜAŞ'nin payı

Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Türkiye'nin elektrik üretiminin 65 milyon 662 bin megavat-saate ulaştığını, bunun yüzde 18,32'sini Elektrik Üretim AŞ’nin gerçekleştirdiğini açıkladı. Elektrik Üretim AŞ’nin 12 milyon 26 bin 215 megavat-saatlik üretiminin 7,4 milyon megavat-saatini hidroelektrik santrallerinden aldığını belirten Alış, “Üretimin 3 milyon megavat-saati ise doğalgazdan, kalan kısım ise linyitten elde edilmekte. Özelleştirme işlemi tamamlanan 53, özelleştirme süreci devam eden 5, özelleştirme kapsamına alınan 26 hidroelektrik santrali bulunuyor. 2005-2014 arasında özelleştirilen santrallerin toplam devir bedellerinin 448 milyon 254 bin lira oldu.” diye konuştu. 



Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin başkanlığında toplandı. Komisyonun bugünkü toplantısında Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Hamitabat Elektrik Üretimi A.Ş., Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş., Kemerköy Elektrik Üretim A.Ş., Soma Elektrik Üretim A.Ş. bilanço ve netice hesapları görüşülerek 2013 ve 2014 hesapları ibra edildi.



Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, komisyon üyelerine kurum olarak yaptıkları çalışmalar ve önümüzdeki yıl yapılacak projeler hakkında sunum yaptı. 



Elektrik Üretim AŞ’nin 14 milyar lira sermayesi ve 7 bin 327 personelinin bulunduğunu belirten Alış, “Kurum portföyünde 10 termik santral ile 72 hidroelektrik santrali yer alıyor.” dedi. 



Türkiye'nin mart sonu itibariyle 75 bin 54 megavatlık kurulu güce ulaştığını kaydeden Alış, “Bu gücün 20 bin 325 megavatı Elektrik Üretim AŞ olarak bize ait. Elektrik Üretim AŞ kapasitesinin 13 bin 6 megavatlık kısmı hidroelektrik santrallerden, 7 bin 319 megavatlık kısmı da termik santrallerden elde ediliyor.” diye konuştu. 



Mart sonu itibariyle Türkiye'nin elektrik üretiminin 65 milyon 662 bin 231 megavat-saate ulaştığını anlatan Alış, “Bunun yüzde 18,32'sini Elektrik Üretim AŞ gerçekleştirdi. Elektrik Üretim AŞ 12 milyon 26 bin 215 megavat-saatlik üretiminin 7,4 milyon megavat-saatini hidroelektrik santrallerinden alıyor. Üretimin 3 milyon megavat-saati ise doğalgazdan, kalan kısım ise linyitten elde edilmekte. Özelleştirme işlemi tamamlanan 53, özelleştirme süreci devam eden 5, özelleştirme kapsamına alınan 26 hidroelektrik santrali bulunuyor. 2005-2014 arasında özelleştirilen santrallerin toplam devir bedellerinin 448 milyon 254 bin lira oldu.” şeklinde konuştu. 



2016'da 51,3 milyar kilovatsaat elektrik satarak 1 milyar 569 milyon liralık bir kar elde etmeyi hedeflediklerini vurgulayan Alış, şöyle konuştu: “Seyhan 1 Hidroelektrik Santrali (HES) özelleştirilmesi konusunda bazı sakıncalar bulunuyor. Seyhan 1 HES'in özelleştirilmesinin mahsurlarını bize Adana ziyaretimizde anlattılar. Döner dönmez Devlet Su İşlerine (DSİ) yazıyı yazdık, onlar da çalışıyorlar. Büyük ihtimalle Seyhan'ı özelleştirme programından çıkartacağız, daha doğrusu biz Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan bunu talep edeceğiz. Daha önce de Kepez 2 HES'i özelleştirme kapsamından çıkarılmıştı.Seyhan 1 özelleştirmesinin mahsurlarını gördük. Girişimlerimiz devam ediyor. DSİ'nin raporu sonucunda, büyük ihtimalle özelleştirme kapsamından çıkarılacak gibi gözüküyor. Mutlaka şirketimizin faaliyetlerinde daha iyi noktalara gelmesi kamu lehine olan bir şey. Önemli bir faaliyet yürütüyoruz." 




Kaynak: haberler



ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 4254 defa okunmuştur.

Sektörel  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Bill Gates ilk nükleer santralını kuruyor

Bill Gates ilk nükleer santralını kuruyor Bill Gates'in nükleer enerji yatırım firması TerraPower, eskilerine göre daha verimli ve temiz olduğunu belirtt...

Elektrik piyasasında yeni dönem 1 Haziran'da başladı

Elektrik piyasasında yeni dönem 1 Haziran'da başladı Elektrik piyasasında yeni dönem 1 Haziran'da başladı

İzin bedeli indirimine uzatma

İzin bedeli indirimine uzatma Elektrikte izin bedeli indirimine uzatma

EPDK 13 Şirkete Ceza Yağdırdı

EPDK 13 Şirkete Ceza Yağdırdı EPDK, çeşitli gerekçelerle 13 şirkete toplam..

16 Şirketin Lisansı İptal

16 Şirketin Lisansı İptal EPDK 16 Şirketin Lisansını İptal Etti

Automechanika'da İnci Akü Farkı

Automechanika'da İnci Akü Farkı Automechanika İstanbul’da İnci Akü Farkı!

11 santralde üretim durdu

11 santralde üretim durdu Spot elektrik piyasasında işlem yapan 11 elektrik santralinde üretim kesintisi yaşandı

10 elektrik santralinde kesinti

10 elektrik santralinde kesinti Spot elektrik piyasasında işlem yapan 10 elektrik santralinde çeşitli

EPDK'dan 5 şirkete 1,5 milyon TL para cezası

EPDK'dan 5 şirkete 1,5 milyon TL para cezası EPDK'dan 5 şirkete cezası
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4870

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3162

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3334

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3346

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15800

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18058

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26156

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164396