Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
E P K Teklifi Komisyonda OnaylandıTarih 29 Nisan 2016, 15:55 Editör: Editör Elektrohaber

E P K Teklifi Komisyonda Onaylandı

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda, kabul edildi. Teklife göre, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Kamu Kuruluşlarının Yurt Dışındaki İhalelere Katılması Hakkında Kanun'a tabi olmaksızın, yurt dışında arama ve araştırma faaliyetleri yapmaya, bu faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla yurt dışında şirket kurmaya, yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişilerle yurt dışında şirket veya ortaklık kurmaya, imtiyazlı ortak olmaya, şirketler veya ortaklıklarla ilgili her türlü pay, hisse senedi ve diğer ortaklık paylarını alıp satmaya ve yurt dışında çalışma bürosu açmaya yetkili olacak. Teklife göre, zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkında kanunun sınırlayıcı hükümlerinin uygulanmayacağı tesis ve faaliyetler şöyle: "Askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde veya ülke güvenliği ile doğrudan ilgili Türk Silahlı Kuvvetlerine tahsisli ve fiilen kullanımda olan araziler, harekat ve savunma amaçlı yerlerdeki tesisler (konut ve sosyal tesisler hariç) ile özel güvenlik bölgesi ilan edilen yerlerdeki tesisler, rafineri, petrokimya tesisleri ve eklentileri ile nükleer santral projeleri kapsamında yapılması öngörülen tesis ve faaliyetler kapsamında Kıyı Kanunu'nun kıyılar sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin yapı ve yapılaşmaya dahil sınırlayıcı hükümleri ile nükleer santral projeleri kapsamında yapılması öngörülen tesis ve faaliyetler." Nükleer santral sahalarındaki yapılar hakkında, Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümleri ile İmar Kanunu'nun fenni mesuliyete ilişkin hükümleri uygulanmayacak. Ancak bu yapıların yapı denetimi  Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yetkilendirilen tüzel kişiliğe sahip, yapı denetimi kuruluşları tarafından denetim kuruluşu ile nükleer santralın lisans sahibi arasında akdedilen hizmet sözleşmesi hükümlerine göre gerçekleştirilecek. Yapı denetiminin bu kuruluşlar tarafından yapılması nükleer santral lisans sahibinin münhasır ve kusursuz sorumluluğunu kısmen veya tamamen ortadan kaldırmayacak. Bu yapılara ilişkin olarak yapılacak yetkilendirme ve denetimlerle ilgili usul ve esaslar ile yapı denetimi kuruluşu ile nükleer santral lisans sahibi arasında akdedilecek hizmet sözleşmesinin kapsamına ilişkin hususlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görüşü alınarak  Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik üretim, iletim, dağıtım ve tüketim tesislerinin milli menfaatlere ve modem teknolojiye uygun şekilde kurulması ve işletilmesi için gerekli yükümlülükleri ile ilgili olarak inceleme, tespit, raporlama, proje onay ve kabul işlemleri yapmak üzere; ihtisas sahibi kamu kurum ve kuruluşlarını, Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında da dağıtım lisansı sahibi tüzel kişileri veya özel hukuk tüzel kişileri yetkilendirecek. Bakanlık, bu tüzel kişilerden hizmet satın almak ve bu tüzel kişilerin nitelikleri, yetkilendirilmesi, hak ve yükümlülükleri ile bu tüzel kişilere uygulanacak yaptırımları ve diğer hususları da düzenleyecek. Elektrik Piyasası Kanun Teklifi komisyonda onaylandı.



ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 4276 defa okunmuştur.

Sektörel  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Bill Gates ilk nükleer santralını kuruyor

Bill Gates ilk nükleer santralını kuruyor Bill Gates'in nükleer enerji yatırım firması TerraPower, eskilerine göre daha verimli ve temiz olduğunu belirtt...

Elektrik piyasasında yeni dönem 1 Haziran'da başladı

Elektrik piyasasında yeni dönem 1 Haziran'da başladı Elektrik piyasasında yeni dönem 1 Haziran'da başladı

İzin bedeli indirimine uzatma

İzin bedeli indirimine uzatma Elektrikte izin bedeli indirimine uzatma

EPDK 13 Şirkete Ceza Yağdırdı

EPDK 13 Şirkete Ceza Yağdırdı EPDK, çeşitli gerekçelerle 13 şirkete toplam..

16 Şirketin Lisansı İptal

16 Şirketin Lisansı İptal EPDK 16 Şirketin Lisansını İptal Etti

Automechanika'da İnci Akü Farkı

Automechanika'da İnci Akü Farkı Automechanika İstanbul’da İnci Akü Farkı!

11 santralde üretim durdu

11 santralde üretim durdu Spot elektrik piyasasında işlem yapan 11 elektrik santralinde üretim kesintisi yaşandı

10 elektrik santralinde kesinti

10 elektrik santralinde kesinti Spot elektrik piyasasında işlem yapan 10 elektrik santralinde çeşitli

EPDK'dan 5 şirkete 1,5 milyon TL para cezası

EPDK'dan 5 şirkete 1,5 milyon TL para cezası EPDK'dan 5 şirkete cezası
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4876

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3168

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3344

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3356

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15802

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18070

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26170

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164440