Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Elektrik piyasasında yeni dönem 1 Haziran'da başladıTarih 03 Haziran 2021, 11:38 Editör: Editör Elektrohaber

Elektrik piyasasında yeni dönem 1 Haziran'da başladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ve Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tancan, 1 Haziran'da Vadeli Elektrik Piyasası (VEP) ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) piyasalarının devreye gireceğini belirterek, "Tüm bu piyasalar ve bu sene açacağımız Vadeli Gaz Piyasası (VGP) ile ileri enerji piyasalarındaki bütün ürünlere aşağı yukarı sahip olmuş olacağız." dedi.

Tancan, regüle edilmemiş ve merkezi karşı taraf hizmeti sunulmayan uzun vadeli elektrik kontratlarının tezgah üstü piyasalarda (OTC) nakdi ve fiziksel olarak işlem gördüğüne dikkati çekerek, "Bu kapsamda VEP'te, sektör için piyasa katılımcıları arasında ortaya çıkabilecek riski yönetebilecek merkezi karşı taraf hizmeti EPİAŞ tarafından sağlanacak." ifadesini kullandı.

VEP ile fiziksel teslimatın olduğu ek bir ticaret hizmetinin piyasa sunulacağını kaydeden Tancan, piyasa katılımcılarının fiyat riskinden korunma ve geleceğe yönelik fiyat beklentilerini görme imkanına sahip olacağını dile getirdi.

VEP ile sürdürülebilir yatırım ortamı oluşacak

Tancan, VEP'in yatırım ve arz güvenliği açısından önemine işaret ederek, "VEP'te ileriye dönük oluşacak referans fiyatlarla öngörülebilirlik artarak ileriye dönük şimdiden belli olan fiyatlar üzerinden alım satım yapılacak. Yatırımcı ve tüketici açısından öngörülebilirlik sağlanırken, yatırımcı için daha rahat finans bulma olanakları oluşacak. Yatırımların finansal belirsizlikten kurtulmasıyla sürdürülebilir bir yatırım ortamı oluşturulmuş, oluşabilecek yatırım gecikmelerinin önüne geçilmiş ve bu şekilde de arz güvenliğine katkı sağlanmış olacak." dedi.

VEP'te orta ve uzun vadede yüksek hacim ve likiditeye ulaşılmasının beklendiğini aktaran Tancan, "Piyasa katılımcılarına ileriye yönelik yapacakları işlemlerle maliyetlerini sabitleme, spot piyasalardaki fiyat dalgalanmalarından korunma, VEP içi alım-satım işlemleri ve piyasalar arası arbitraj yapabilme imkanlarıyla ileriye yönelik oluşacak sağlıklı referans fiyatlar ile öngörülebilirlik, güvenilirlik ve şeffaflığın artmasına önemli ölçüde katkı sağlanması beklenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

VEP'in serbest tüketici hakkını kullanan ve bu kapsamda tedarikçisi ile ikili anlaşma yapan tüketicilerin pazarlık sürecinde VEP'te oluşan fiyatları referans alabileceğini belirten Tancan, "Üretici ve tüketicinin enerji maliyetlerini yönetebileceği, öngörülebilir bir piyasa ortamı oluşması sağlanacak." ifadesini kullandı.

"YEK-G sistemi yenilenebilir enerji kaynaklarına talebi artıracak"

Tancan, VEP'in yanı sıra 1 Haziran'da hayata geçirilecek YEK-G sistemi ile elektriğin üretiminde ve tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması ve çevrenin korunmasının amaçlandığını söyledi.

YEK-G belgesinin tüketicilere, tedarik ettiği elektrik enerjisinin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belgelendirme imkanı sağlayacağını kaydeden Tancan, şöyle devam etti:

"YEK-G sistemi öncesinde Türkiye'de tüketicilerin yalnızca yenilenebilir enerjiden oluşan üretim portföyü olan elektrik üreticileri ile ikili anlaşma yoluyla yenilenebilir enerji satın alması mümkündü ve tedarikçilerin tüketicilerine sunduğu elektriğin kaynağını ifşa etme yükümlülüğü bulunmuyordu. Yenilenebilir enerjinin kaynağının takip edilerek garantilenmesine yönelik bir sertifika sistemi yoktu. Bu doğrultudaki ihtiyaçların yoğunlaşmasıyla kurulan YEK-G sisteminde tüketicilere itfa edilen YEK-G belgeleriyle tüketiciler nezdinde yenilenebilir enerjinin kaynak bazında ayrı bir ürün olarak tedarik edilmesine imkan sağlanacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına talep artacak."

Tancan, yenilenebilir enerji üretiminin artmasıyla tüketicilerin de yenilenebilir enerjiyi ayrı bir ürün olarak talep ettiğini belirterek, "Kurumsal şirketler, iklim değişikliğiyle mücadele yolunda itibarlarını ve müşterileriyle olan ilişkilerini güçlendirip markalarına olan güvenirliği artırmak için yenilenebilir enerji kullandıklarını taahhüt ediyor. Bu bağlamda YEK-G belgeleri, yenilenebilir enerjinin şeffaf ve güvenilir şekilde tedarik edilmesine imkan sağlayacak." diye konuştu.

"Karadeniz gazı ve EPİAŞ'ta oluşan vadeli kontrat fiyatları ülkemiz lehine avantaj oluşturacak"

Öte yandan, 1 Ekim'de devreye alınması hedeflenen VGP ile enerji piyasalarında derinlik ve ürün çeşitliliğinin artacağını da vurgulayan Tancan, "Yakın zamana kadar 'enerji geçiş bölgesi' olarak anılan ülkemiz izlenen politikalarla bölgesinde 'enerji ticaret merkezi' haline getirilmeye çalışılmaktadır. EPİAŞ olarak işlettiğimiz ve açacağımız piyasalarla bölgemizin en gelişmiş piyasası olacağız. Bu piyasalarda kullanılan yazılımları da kendi iç kaynaklarımızla geliştiriyoruz. Öyle umuyorum ki yeni dönemde Karadeniz gazı ve EPİAŞ'ta oluşan vadeli kontrat fiyatları ülkemiz lehine avantaj oluşturacak." ifadelerini kullandı.

Tancan, bakanlığın yenilenebilir enerjiye verdiği desteğe de değinerek, "Bu ve benzeri hamlelerin kısa ve uzun vadede enerjide arz güvenliği ile piyasaların rekabetçiliği ve etkinliği açısından ülkemize getirisi olacaktır. Fiyat istikrarının olduğu bir piyasada, güvenilirlik ve öngörülebilirlik olduğu için yerli ve yabancı yatırımcı sayısı da artacaktır." değerlendirmesinde bulundu.




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 1348 defa okunmuştur.

Sektörel  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Bill Gates ilk nükleer santralını kuruyor

Bill Gates ilk nükleer santralını kuruyor Bill Gates'in nükleer enerji yatırım firması TerraPower, eskilerine göre daha verimli ve temiz olduğunu belirtt...

İzin bedeli indirimine uzatma

İzin bedeli indirimine uzatma Elektrikte izin bedeli indirimine uzatma

EPDK 13 Şirkete Ceza Yağdırdı

EPDK 13 Şirkete Ceza Yağdırdı EPDK, çeşitli gerekçelerle 13 şirkete toplam..

16 Şirketin Lisansı İptal

16 Şirketin Lisansı İptal EPDK 16 Şirketin Lisansını İptal Etti

Automechanika'da İnci Akü Farkı

Automechanika'da İnci Akü Farkı Automechanika İstanbul’da İnci Akü Farkı!

11 santralde üretim durdu

11 santralde üretim durdu Spot elektrik piyasasında işlem yapan 11 elektrik santralinde üretim kesintisi yaşandı

10 elektrik santralinde kesinti

10 elektrik santralinde kesinti Spot elektrik piyasasında işlem yapan 10 elektrik santralinde çeşitli

EPDK'dan 5 şirkete 1,5 milyon TL para cezası

EPDK'dan 5 şirkete 1,5 milyon TL para cezası EPDK'dan 5 şirkete cezası

O Ülke Elektrik Üretiminde Artışa Gidiyor

O Ülke Elektrik Üretiminde Artışa Gidiyor İran Elektrik Üretim Kapasitesinde Artışa Gidiyor
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4846

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3134

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3300

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3318

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15770

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18022

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26072

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164268