Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Enerji Sektörü Eğitim SorunuTarih 29 Nisan 2016, 15:43 Editör: Editör Elektrohaber

Enerji Sektörü Eğitim Sorunu

Birçoğumuzun bildiği üzere elektrik enerjisinin üretilmesi, iletilmesi, dağıtılması çalışanlar açısından hayli meşakkatli ve tehlikeli süreçler içerir. Peki, elektrik enerjisinin bu süreçlerden geçerek evimize, fabrikamıza, işyerimize ulaşmasında emeği olan çalışanların sorunları hakkında yeterince bilgi sahibi miyiz?


154 kV ve daha yüksek gerilim seviyesinde işletilen tesislerde, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğinin 60. Maddesine istinaden işletme sorumlusu olarak en az bir Elektrik Mühendisi bulunması gerekmektedir. İşletme Sorumlusu Mühendis (S.M.M.) eğitimi ise ElektrikYüksek Gerilim Tesisleri Yönetmeliği kapsamında Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından verilmektedir. Lakin İşletme Sorumlusu Belgesi 154 kV ve üzerindeki tesislerle alakalı olduğundan daha çok TEİAŞ’ı (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) ilgilendiren bir konudur. TEİAŞ ise bu belgeyi işletme halinde olan Trafo Merkezlerinde kendi Mühendislerinden istememekte ama işletmesini özel sektöre verdiği Trafo Merkezlerinde çalıştırdığı Elektrik Mühendislerinden S.M.M. belgesi istemektedir.


Yine Yüksek Gerilim Tesislerinde çalışacak Mühendis dışındaki personele Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yetki Belgesi Eğitimi aldırılması gerekmektedir. Bu belge ise şu anda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yetkilendirilmiş üç kurumun eğitim merkezleri tarafından verilmektedir.(TEDAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ)


Anılan eğitim uygulamalı ve teorik olarak toplam 120 saattir. TEDAŞ bu eğitimleri Ankara, İstanbul, İzmir, Erzurum ve Erzincan Eğitim merkezlerinde, TEİAŞ Manisa/Soma EÜAŞ ise İstanbul/Kumburgaz Eğitim Merkezlerinde vermektedir.


1994 yılından önce sadece Türkiye Elektrik Kurumu (TEK) tarafından verilen EKAT yetki belgesi eğitimi, zamanla TEK’in bölünmesi ve TEİAŞ, EÜAŞ, TEDAŞ gibi kurumların ortaya çıkması ile bu kurumlarca da verilmeye başlanmıştır. Zamanla anılan Kurumlar arasından çalışma farklılıklarının oluşmasından dolayı her kurum EKAT eğitiminin içeriğini değiştirmiştir. Durum böyle olunca TEDAŞ EKAT eğitimlerinde daha çok orta gerilim ve alçak gerilim tesisleriyle ilgili konulara ağırlık vermekte, EÜAŞ daha çok elektrik üretimiyle ilgili konulara ağırlık vermekte, TEİAŞ ise daha yüksek gerilim olan 154 ve 380 kV gerilim seviyeleri konusunda eğitim vermektedir. Hal böyle olunca zamanında tek olan EKAT eğitim içerikleri değişmiş ve bu kurumlar birbirlerinin belgelerini tanımaz yada kabul etmez hale gelmiştir. Buda sektörde çalışan personeli mağdur etmektedir.


Her bir EKAT eğitimi yaklaşık olarak kişilere 5.000 TL ye mal olmaktadır. TEİAŞ’tan belge almış birinin belgesinin TEDAŞ, TEDAŞ’dan belge almış birinin belgesinin EÜAŞ tarafından tanınmaması çalışanları maddi manevi mağdur etmektedir.


Konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdinde bu kurumlar zaman zaman bir araya gelmiş ama sonuç alınamamıştır.


Aynı zamanda TEİAŞ ve EÜAŞ EKAT eğitimlerini bir kez verirken TEDAŞ kendisinden belge alanları 5 yılda bir yenileme eğitimine tabi tutmaktadır.


Tüm bunların dışında Elektrikle ilgili Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hakkındaki Yönetmelikte Fen Adamlara gruplara ayrılmış ve en düşük 3. Grupta yer alan Teknisyenlere 500 KW ‘a kadar 36 kV tesislerin bakım onarım ve işletmesi konusunda yetki vermiştir. Fen Adamları yönetmeliği ile verilen yetkinin Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ile geri alınması da büyük bir çelişkidir. Elektrikle ilgili Fen Adamları Yönetmeliğine göre 36kV tesislerde çalışabilmek için ilave bir eğitim almaya gerek yoktur.

Kaynak: Enerji magazin/Hüseyin ÖKELEN



ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 5848 defa okunmuştur.

Sektörel  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Bill Gates ilk nükleer santralını kuruyor

Bill Gates ilk nükleer santralını kuruyor Bill Gates'in nükleer enerji yatırım firması TerraPower, eskilerine göre daha verimli ve temiz olduğunu belirtt...

Elektrik piyasasında yeni dönem 1 Haziran'da başladı

Elektrik piyasasında yeni dönem 1 Haziran'da başladı Elektrik piyasasında yeni dönem 1 Haziran'da başladı

İzin bedeli indirimine uzatma

İzin bedeli indirimine uzatma Elektrikte izin bedeli indirimine uzatma

EPDK 13 Şirkete Ceza Yağdırdı

EPDK 13 Şirkete Ceza Yağdırdı EPDK, çeşitli gerekçelerle 13 şirkete toplam..

16 Şirketin Lisansı İptal

16 Şirketin Lisansı İptal EPDK 16 Şirketin Lisansını İptal Etti

Automechanika'da İnci Akü Farkı

Automechanika'da İnci Akü Farkı Automechanika İstanbul’da İnci Akü Farkı!

11 santralde üretim durdu

11 santralde üretim durdu Spot elektrik piyasasında işlem yapan 11 elektrik santralinde üretim kesintisi yaşandı

10 elektrik santralinde kesinti

10 elektrik santralinde kesinti Spot elektrik piyasasında işlem yapan 10 elektrik santralinde çeşitli

EPDK'dan 5 şirkete 1,5 milyon TL para cezası

EPDK'dan 5 şirkete 1,5 milyon TL para cezası EPDK'dan 5 şirkete cezası
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4870

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3166

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3340

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3350

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15800

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18064

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26168

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164408