Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Depremzedeye değil enerji şirketlerine destekTarih 11 Nisan 2024, 09:22 Editör: Editör Elektrohaber

Depremzedeye değil enerji şirketlerine destek

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik enerjisinin kâr odaklı sıradan bir ticari faaliyet alanı olmaktan çıkartılarak, yeniden kamu hizmeti olarak yapılandırılması gerektiğini açıkladı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) yaptığı açıklamada, depremzede yurttaşlara sağlanmayan faizsiz fatura öteleme olanağının, deprem bölgesinde görevli elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerine kullandırılmasına tepki gösterdi. EPDK’nın farklı sermaye gruplarının ve lobilerin birbiriyle çelişen çıkarlarını dengelemek için mevzuatı şekillendirmesine artık izin verilmemesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Piyasa oyuncularının günlük finansal sorunlarını çözmeyi tek amaç edinen EPDK’nın kamu kaynaklarını bir bahaneyle, dilediği şirkete aktarmasının önüne geçilmelidir” denildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli depremlerde afet bölgesi ilan edilen şehirlerde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler, görevli tedarik şirketleri, Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) doğrudan veya dolaylı ortağı olduğu tedarik şirketlerinin avans ödemelerine ilişkin erteleme ve Eylül 2024 sonuna kadar temerrüt faizi uygulamama kararı açıklamıştı. 

ELEKTRİK YENİDEN KAMU HİZMETİ OLARAK YAPILANDIRILMALI

Açıklamada, bu karar ile EPDK’nın bu şirketlere günlük ödemelerini, Nisan-Eylül 2024 dönemini kapsayacak şekilde 6 ay boyunca faizsiz olarak ay sonuna öteleme olanağı yarattığı belirtilerek, şöyle devam edildi:

“EPDK’nın farklı sermaye gruplarının ve lobilerin birbiriyle çelişen çıkarlarını dengelemek için mevzuatı şekillendirmesine artık izin verilmemelidir. Piyasa oyuncularının günlük finansal sorunlarını çözmeyi tek amaç edinen EPDK’nın kamu kaynaklarını bir bahaneyle, dilediği şirkete aktarmasının önüne geçilmelidir. Olağan koşullarda faaliyetlerini sürdürmekte zorlanan enerji şirketi varsa, dipsiz bir kuyuya kamu kaynağı aktarmaktansa, doğrudan kamulaştırma yoluna gidilmelidir. Depremzede yurttaşlara sağlanmayan faizsiz fatura öteleme olanağının, sektörün geri kalanını zora sokma ihtimaline karşı bazı şirketlere kullandırılması kabul edilemez.

Elektrik enerjisi kâr odaklı sıradan bir ticari faaliyet alanı olmaktan çıkartılarak, yeniden kamu hizmeti olarak yapılandırılmalıdır. Farklı sermaye gruplarının günübirlik çıkarlarını dengelemeye odaklanan EPDK kapatılarak enerji yönetimi, ticari ve siyasi müdahalelerden uzak özerk bir yapıya devredilmelidir. Acilen kamunun yatırım yapmasının önündeki engeller kaldırılarak, üretim, iletim ve dağıtımıyla dikey entegre bir kamu tekeli tekrar kurulmalıdır.”

Kaynak: EMO: Depremzedeye değil enerji şirketlerine destek




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 174 defa okunmuştur.

Güncel  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

MTA Sivas’ta bir jeotermal ruhsatı verecek

MTA Sivas’ta bir jeotermal ruhsatı verecek MTA, Sivas’ta bir adet jeotermal saha için ihaleyle ruhsat verecek.

Elazığ’da 8 jeotermal sondaj kuyusu açılacak

Elazığ’da 8 jeotermal sondaj kuyusu açılacak Mir Yıldız Mühendislik, Elazığ’da jeotermal kaynak arayacak Kaynak: Elazığ’da 8 jeotermal sondaj kuyusu açılacak

Büyük hazırlık sürüyor

Büyük hazırlık sürüyor Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) ile bu ala...

Urfa'da Kaçak Elektrik Operasyonu

Urfa'da Kaçak Elektrik Operasyonu Şanlıurfa’da kaçak trafolar traktör römorkuna yüklendi, duvarlara saklandı

Türklerin enerji ihracat başarısına dönüştü

Türklerin enerji ihracat başarısına dönüştü Türk şirketlerin enerji depolama sistemleri ihracat başarısına dönüştü

Elektrikli Boeing birkaç yıl içerisinde havalanacak

Elektrikli Boeing birkaç yıl içerisinde havalanacak Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın, Boeing'in ilk elektrikli uçak projesinin adının "Wisk" olduğunu söyle...

BAE ve Mısır enerjide anlaştı

BAE ve Mısır enerjide anlaştı BAE ve Mısır arasında 10 milyar dolarlık enerji anlaşması imzalandı

Enerjide Kamulaştırma Kararları ‘Resmi Gazete’de Yayınlandı

Enerjide Kamulaştırma Kararları ‘Resmi Gazete’de Yayınlandı Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararları, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cep Telefonunda Kiralama Dönemi

Cep Telefonunda Kiralama Dönemi Telefon satışındaki fiyat artışı, kiralama talebini patlattı
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4890

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3188

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3358

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3364

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15816

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18088

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26202

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164488