Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
YEKA için finansman beklentisiTarih 10 Mayıs 2017, 12:59 Editör: Editör Elektrohaber

YEKA için finansman beklentisi

Rüzgar YEKA ihalesi için için son teklifler 27 Temmuz'da alınacak. GE, Fina Enerji ve Özgül Holding ile ortak bir konsorsiyumda yer alan Borusan EnbW Enerji de ihalede teklif verecek şirketler arasında. 

Borusan EnbW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, projede yerli finansmana kolay erişebilmek için rüzgar YEKA'nın stratejik yatırım kapsamına alınması gerektiğini bildirdi. 

Acarla, rüzgar enerjisi sektörüne ilişkin yaptığı değerlendirmede, yerli kaynaklardan yapılan üretim miktarının artırılmasının doğalgaz ithalatını azalacağını söyledi.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) uygulamasından önce güneş ve rüzgar enerjisi yatırımlarında bazı teknik ekipmanlar dışında ana kalemlerin ithal edildiğini hatırlatan Acarla, YEKA ile bu durumun değiştiğini ve bundan sonraki yatırımlarında yerlilik oranının daha da yükseleceğini ifade etti.

Acarla, böylece teknik ekipman ithalatı harcamalarının da azalacağını belirterek, "Rüzgarda her bin megavatla 13 milyar dolarlık tasarruf sağlanabiliyor. Birkaç yıl önce yapılan hesaplamalara göre, Türkiye'nin rüzgarda 48 bin megavat ticari potansiyeli bulunuyordu. Bugün teknolojinin geldiği noktada aslında bu kapasite çok daha yükseldi. Çok daha verimsiz alanlar bu teknolojilerle verimli bir şekilde kullanılır hale geldi." diye konuştu.

Rüzgarda Türkiye'nin ticari kapasitesinin yaklaşık 60-70 bin megavatı bulduğunu ifade eden Acarla, "Dolayısıyla her yıl bin megavat yatırım yapmak hiç de zor değil. Türkiye'nin 2015-2016 yıllarına bakarsak eklenen kapasitenin bin megavatın da üzerine çıkabildiğini görürüz. Yeni YEKA ihaleleri veya bir süredir yapılması planlanan ama ertelenen 3 bin megavatlık ihalenin yapılmasıyla yıllık bin megavat çok rahat devreye sokulabilir." değerlendirmesinde bulundu.

İhaleye hazırlık sürüyor

Son tekliflerinin 27 Temmuz'da alınacağı rüzgar YEKA ihalesine girmek için GE, Fina Enerji ve Özgül Holding ile ortak bir konsorsiyum oluşturduklarını hatırlatan Acarla, ihale için hazırlık süreçlerinin devam ettiğini aktardı.

Acarla, rüzgar YEKA projesinde önceliğin yerli ekipman olduğunu belirterek, "Yerlileşince ekipmanın maliyeti ilk başta ucuzlamıyor ama zaman içinde muhakkak ucuzlayacaktır. Yan sanayilerin kurulması, yatırım yapılması gibi diğer konularda maliyetlere yansıyor. O yüzden ilk etapta maliyet biraz fazla olabiliyor." dedi.

Bu nedenle ilk aşamada elektrik fiyatlarının çok düşmeyeceğini öngördüğünü bildiren Acarla, şunları kaydetti:

'Yerli finansmana ağırlık vermek durumundayız'

"Burada yerlileşme ön planda olduğu için ilk yaptığımız hazırlık bunları sağlamak olacak. İkinci olarak da finansman. Bütün rüzgar, güneş yatırımları için en kritik konu önümüzdeki yıllarda finansman bulabilmek olacak. YEKA, bunun için uygun aslında. YEKA'da 15 yıllık sabit fiyat garantisi var. Bu fiyat düşük bile olsa, sabit fiyat garantisi finansör kuruluşlar için çok önemli. Dolayısıyla doğru bir fizibilite yapabilirsek, doğru fiyatta ihaleyi sonuçlandırabilirsek, finansman bulma konusunda Türk ve yabancı bankalar oldukça hevesli. Burada bir eksiğimiz şu olacak. Önceden ihracat kredilerini çok uygun şekilde kullanabiliyorduk ama şimdi YEKA'da yerli imalat olacağı için bu kredileri kullanamayacağız. Daha ziyade yerli finans kaynaklarına yönelmemiz gerekebilir. Enerji sektöründeki finansman sorunu YEKA projeleriyle biraz daha aşılabilir görünüyor ama yerli finansmana ağırlık vermek durumundayız."

Yerli finansman konusunda da maliyetlerin uygun olması gerektiğinin altını çizen Acarla, beklentilerinin rüzgar YEKA yatırımlarının stratejik yatırım kapsamına alınması olduğunu ve bu şekilde devlet bankalarından daha uygun şartlarda finansman sağlanabileceğini sözlerine ekledi.




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 3094 defa okunmuştur.

Rüzgar  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Tekirdağ’da depolamalı rüzgar santrali kurulacak

Tekirdağ’da depolamalı rüzgar santrali kurulacak Maksima Enerji, Tekirdağ’da depolamalı RES kuracak Kaynak: Tekirdağ’da depolamalı rüzgar santrali kurulacak

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği WindEurope ve Azerbaycan’dan Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı Rüzgar mühendisliği şirketi Siemens Gamesa, SG 14-222 DD model türbin ile bir günde üretilen güç rekoru kırdı.

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 21 ildeki 18 araziyi rüzgar enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alan...

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor Zamanını tamamlayan rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada Türkiye'de dün günlük bazda 880 bin 272 megavatsaat elektrik üretildi. Üretimde ilk sırada yüzde 17,66 payla rü...

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi Toplam 850 megavatlık (MW) 20 rüzgâr santrali için açılan şebeke bağlantı hakkı ihaleleri ertelendi.

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü Türkiye, karasal rüzgar gücünde Avrupa'da üçüncülüğe yükseldi

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru Türkiye'nin rüzgar enerjisinden sağladığı elektrik
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4870

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3164

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3338

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3350

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15800

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18062

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26160

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164404