Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
RES kurulu gücü yüzde 60 artacakTarih 29 Aralık 2017, 14:17 Editör: Editör Elektrohaber

RES kurulu gücü yüzde 60 artacak

Özel sektörün kurmak istediği yeni rüzgar enerjisi santrallerine kapasite tahsisi için yapılan yarışmada 2,110 megawatt kapasitenin dağıtımı dün tamamlanırken, yarışmada en yüksek kapasite payını Polat Enerji aldı.

Hafta başında başlayan RES yarışmasında 29 ana şirket ürettiği elektriği şebekeye satma hakkı kazandı.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği'nin (TÜREB) verilerine göre yarışmada 100 MW'nin üzerinde kapasiteye hak kazanan şirketler sırasıyla 462.9 MW ile Polat Enerji, 275.6 MW ile Borusan EnBW Enerji, 241.8 MW ile Ataseven Grubu, 199 MW ile Özgül Holding ve 170 MW ile Polimeks oldu.

Rüzgar santrali kurmak isteyen birçok şirket bulunmasına karşılık ulusal elektrik dağıtım şebekesi sınırlı hacimde elektrik kabul edebiliyor. Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) düzenlediği yarışmada dağıtım şebekesine aktarılabilecek sınırlı kapasitenin tahsisi yapılıyor.

İzin ve inşaat süreleri nedeniyle yapımı üç ila dört yıl alabilen santrallerin devreye alınması için TÜREB'in tahminlerine göre işletmecilerin yaklaşık 3 milyar dolar yatırım yapması gerekecek.

Yaklaşık 4 bin MW'lık RES için kapasite tahsisi yapıldı

Enerji üretiminde yurt dışından gelen kaynaklara bağımlı olan Türkiye uzun süredir rüzgar dahil yurt içi kaynaklarını çeşitlendirerek enerji güvenliğini artırmayı amaçlıyor. Bu hedef bu yıl açıklanan ulusal enerji stratejisinin de temelinde yer alıyor.

Bu haftaki yarışmayla birlikte bu yıl 4,000 MW'a yakın rüzgar enerjisi santrali için kapasite tahsisi sağlandı. Yani kasım sonu itibarıyla yaklaşık 6,450 MW olan RES kurulu gücü, tüm santraller üç-dört yıl içinde devreye alındığında yüzde 60'a yakın artmış olacak.

Bu yarışmadan önce haziran ayında 710 MW kapasitenin tahsisi yapıldı. Ağustos ayında sonuçlanan rüzgar YEKA ihalesi kapsamında ise 1,000 MW gücünde RES devreye alınacak. İhaleyi kazanan Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyumu santralin yanı sıra türbin fabrikası da kuracak.

Piyasa fiyatının altında teklif verildi

Santrallerin en erken 2020 yılında devreye girebileceğini belirten TÜREB, yatırımların devam ettiği bu süre zarfında sektörün yavaşlamaması için işletmeye alınan santrallerin şebekeye verebileceği elektrik miktarının artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Yarışmaları kazanan şirketlerin neredeyse tamamı ürettikleri elektriğin satışı için piyasa fiyatının altında teklif verdi. Yani santral ürettiği elektriği EPİAŞ'ta oluşan günlük fiyatın altında satmayı taahhüt etti.

Başvuruları Nisan 2015'te yapılan santraller için pazartesi günü yapılan yarışmada 15 santrale 430 MW, salı günü 13 santrale 350 MW kapasite tahsis edildi, 20 MW kapasite ise açıkta kaldı. çarşamba 250 MW'lık bölümü Karaman-Mersin'de olmak üzere yedi bölgede 590 MW kapasite dağıtıldı. Dün ise 260 MW'lık bölümü Çanakkale'de olmak üzere dokuz bölgede 740 MW kapasitenin tahsisi yapıldı.

Batı kıyıları başta olmak üzere rüzgardan enerji üretmeye müsait bölgeleri bulunan Türkiye'nin kurulu gücü 2007 yılından bu yana düzenli olarak artıyor. EPDK verilerine göre kurulu güç kasım sonu itibarıyla geçen yılın sonuna kıyasla 12 arttı.

Rüzgar Türkiye'de toplam kurulu gücün yaklaşık yüzde 8'ini oluşturuyor.




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 2546 defa okunmuştur.

Rüzgar  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği WindEurope ve Azerbaycan’dan Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı Rüzgar mühendisliği şirketi Siemens Gamesa, SG 14-222 DD model türbin ile bir günde üretilen güç rekoru kırdı.

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 21 ildeki 18 araziyi rüzgar enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alan...

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor Zamanını tamamlayan rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada Türkiye'de dün günlük bazda 880 bin 272 megavatsaat elektrik üretildi. Üretimde ilk sırada yüzde 17,66 payla rü...

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi Toplam 850 megavatlık (MW) 20 rüzgâr santrali için açılan şebeke bağlantı hakkı ihaleleri ertelendi.

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü Türkiye, karasal rüzgar gücünde Avrupa'da üçüncülüğe yükseldi

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru Türkiye'nin rüzgar enerjisinden sağladığı elektrik

Rüzgar enerjisinde yerlilik yüzde 60’ın üzerinde

Rüzgar enerjisinde yerlilik yüzde 60’ın üzerinde Rüzgar enerjisinde yerlilik oranı yüzde 60’ın üzerine çıktı
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4846

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3134

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3300

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3318

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15770

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18022

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26072

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164268