Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
RES İhaleleri SonuçlandıTarih 26 Haziran 2017, 00:26 Editör: Editör Elektrohaber

RES İhaleleri Sonuçlandı

Türkiye'nin rüzgârda ilk olacak Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli kapsamında önümüzdeki ay çıkacağı ihale öncesinde 2015'te lisansı verilen rüzgâr enerji santralleri (RES) ihalesinde sona gelindi. Dün tamamlanan ihalelerle 11 ayrı bölgede 710 MW'lık kapasite için 1 milyar dolarlık yatırım yapılacak.


2023'te devreye girmesi beklenen rüzgâr YEKA'sı ile 1 milyon 200 bin hane rüzgârla aydınlatılacak.


Rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim santrali kurulması amacıyla yapılan ön lisans ihalelerinin üçüncü gününde, Ordu ve Bilecik-Eskişehir-Kütahya bölgelerinde kilovatsaat başına en düşük teklifi veren 3 şirkete toplamda 100 megavatlık kapasite tahsisi yapıldı.


Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Vekili Hakkı Özata'nın komisyon başkanlığını yaptığı ihalede, Ordu bölgesi için teklif veren 12 firmanın dosyaları açılarak incelendi.


Ordu bölgesi için kilovatsaat başına eksi 0,37 dolar/cent ile en düşük teklifi veren Baysal Elektrik Üretim A.Ş'ye 10 megavatlık kapasite tahsisi yapıldı. Şirketin burada kuracağı santralin adı Bayır RES olacak.


Bu bölge için kilovatsaat başına eksi 0,33 dolar/cent teklif veren Özgül Kamelya Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Üretim AŞ de 40 megavatlık kapasite tahsis hakkı elde etti. Şirket burada Kamelya RES adında bir santral kuracak.


Toplamda 50 megavat kapasite tahsisi yapılacak Bilecik-Eskişehir-Kütahya bölgesi için de 18 firmanın teklif dosyaları incelendi. Bu firmalar arasından kilovatsaat başına eksi 1,03 dolar/cent ile en düşük teklifi veren RES Anatolia Holding AŞ'ye 50 megavatlık kapasite tahsis edildi. Şirket, bölgede Işıklar RES adında bir santral kuracak.


Rüzgar enerjisi ön lisans ihalelerinin üçüncü gününde dört ayrı bölge için toplamda 220 megavatlık kapasite tahsisi gerçekleştirildi. Bugün yapılan ihaleler sonucunda 11 bölgede 710 megavatlık kapasite tahsisi süreci tamamlandı


Diğer Bölgeler

24-30 Nisan 2015'te alınan lisanslı başvurulara yönelik RES bağlantı kapasitesi yarışmaları Ankara'da başladı. İhalelerin ilk gününde Kayseri-Niğde bölgesinde 80 MW için 31 proje; Adana bölgesinde 120 MW için 16 proje; Ankara-Kırıkkale-Çankırı bölgesinde 60 MW için 16 proje; Aksaray- Kırşehir-Nevşehir bölgesinde 60 MW kapasite için 19 proje yarıştı. Kayseri- Niğde bölgesinde 80 MW'lık kapasitenin 65 MW'lık kısmını 2.90 $/kWh fiyatla Enerjisa, 15 MW'lık kısmını ise Esengüç Enerji Yatırım A.Ş. eksi fiyatla (-0.01/kWh) aldı. Adana bölgesinde 4.74 $/ kWh fiyatı ile Akdeniz Res Enerji 60 MW'lık; 4.78$/kWh ile CGN Enerji Tekstil Sanayi 32 MW'lık; 5.00 $/kWh teklif fiyatı ile Atasa Enerji 23.40 MW'lık ve 5.12 $/kWh teklif fiyatı ile Günyeli Res Enerji Yatırım'a 4.60 MW'lık kapasite tahsis edildi. Ankara-Kırıkkale-Çankırı'da Jüpiterges Elektrik Üretim 4.19 $/kWh fiyat teklifi ile 40 MW; 4.18 $/kWh ile Simge Res Enerji Yatırım 20 MW'lık kapasite tahsisi aldı. RES Anatolia Holding A.Ş. ise Aksaray-Kırşehir- Nevşehir bölgesinde (-1.15 $/kWh) ile 60 MW'lık kapasite tahsisi aldı.

İnşaatlar 3 Yıl Sürecek

Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, yarışmayı kazanan firmaların yaklaşık 3 yıl sürecek olan ön lisans, lisans ve inşaat izin süreçlerinin ardından yatırımı hayata geçirebileceklerini söyledi. Ataseven, yatırımın Türkiye'ye daha faydalı olması için "daha çok yerli, daha çok yenilenebilir" hedefinin unutulmaması gerektiğini de belirtti. Enerji Bakanlığı'nın rüzgârda da başlattığı YEKA modeli kapsamında 7 bölgede tahsis edeceği 1000-1700 MW'lık rüzgâr ihalesi için teklifler 22-27 Temmuz arasında alınacak.

KAYNAK: SABAH 



ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 3368 defa okunmuştur.

Rüzgar  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği WindEurope ve Azerbaycan’dan Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı Rüzgar mühendisliği şirketi Siemens Gamesa, SG 14-222 DD model türbin ile bir günde üretilen güç rekoru kırdı.

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 21 ildeki 18 araziyi rüzgar enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alan...

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor Zamanını tamamlayan rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada Türkiye'de dün günlük bazda 880 bin 272 megavatsaat elektrik üretildi. Üretimde ilk sırada yüzde 17,66 payla rü...

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi Toplam 850 megavatlık (MW) 20 rüzgâr santrali için açılan şebeke bağlantı hakkı ihaleleri ertelendi.

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü Türkiye, karasal rüzgar gücünde Avrupa'da üçüncülüğe yükseldi

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru Türkiye'nin rüzgar enerjisinden sağladığı elektrik

Rüzgar enerjisinde yerlilik yüzde 60’ın üzerinde

Rüzgar enerjisinde yerlilik yüzde 60’ın üzerinde Rüzgar enerjisinde yerlilik oranı yüzde 60’ın üzerine çıktı
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4846

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3134

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3298

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3318

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15770

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18022

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26070

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164268