Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Rüzgarda kurulu güç 2021'de 10 bin megavatı aşacakTarih 23 Kasım 2020, 09:10 Editör: Editör Elektrohaber

Rüzgarda kurulu güç 2021'de 10 bin megavatı aşacak

Yıldırım, yaptığı açıklamada, rüzgar enerjisinin Türkiye'nin elektrik üretimdeki payının yüzde 8'ini oluşturduğunu, bu oranın yüzde 20'ye kadar çıkabildiğini ifade etti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığının kapanmasında büyük rol oynadığını dile getiren Yıldırım, gelecek 30 yılda enerji sektöründe yenilenebilir enerjinin çok daha belirleyici olacağını, bu nedenle küresel yarışa iyi bir şekilde hazırlanılması gerektiğini anlattı.

Yıldırım, dünyada her yıl ortalama 50-60 bin megavatlık rüzgar enerjisi kurulu gücünün devreye girdiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Sadece 2019'da rüzgardaki yatırımlar 145-150 milyar dolar civarında oldu. Ekim sonu itibarıyla Türkiye'nin rüzgar enerjisi kurulu gücü 8 bin 288 megavata ulaştı. Türkiye'de son 10 yılda rüzgar enerji sektörüne yapılan güçlü yatırımlarla 2021 yılının ilk yarısında rüzgar kurulu gücü 10 bin megavatı aşacak. Yerli ve yabancı yatırımcı, salgın, ekonomik güçlükler gölgesinde de olsa öngörülebilir bir piyasa istiyor. Sektörde büyümenin devam etmesi için yeni teşvik mekanizmasının detayları açıklanmalı, sonraki yıllar için proje stoku oluşturmalıyız. Elimizde 3 bin megavat kapasite tahsisinden gelen projelerimiz var. Bununla beraber birinci ve ikinci Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projeleri var. Birinci YEKA projesi 1000 megavat, ikinci YEKA projesi ise 4 adet 250 megavat olmak üzere toplamda 1000 megavat. Bu projelerin de ilerlediğini biliyoruz. YEKA projeleri, Türkiye'de imalat kabiliyeti geliştirmek açısından önemli. Ancak bu projelerin haricinde proje stoku oluşturmalıyız."

"YEKDEM'DE SORU İŞARETLERİ KALKMALI"

Süresi 6 ay daha uzatılan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nın (YEKDEM) şu ana kadar yatırımcı için yol gösterici olduğunu kaydeden Yıldırım, YEKDEM'in yerine konulacak yeni mekanizma konusunda sektör paydaşları olarak ortak fikir arayışında olduklarını söyledi.

Yıldırım, YEKDEM'in başarılı bir uygulama olduğunu vurgulayarak, "Doğru bir mekanizma belirleyerek rüzgarda başarılı bir seviyeye ulaştık. Mekanizmanın baştan yenilenmesi durumunda yeni projelerin hayata geçmesinde finansçılar, yatırımcılar, türbin sağlayıcılar gibi sektördeki önemli aktörlerin soru işaretleri olursa, yatırım iştahı kaçabilir. Dolayısıyla bir an önce yeni mekanizma hakkında bilinmeyenler açıklanmalı, sektör yönünü belirlemelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl salgından dolayı online ortamda yapılacak ve ilk kez tüm yılı kapsayacak bir rüzgar etkinliğini sektörle buluşturmak istediklerini aktaran Yıldırım, bu kapsamda ilk panelin 25 Kasım'da düzenleneceğini kaydetti.

İki ay aralıklarla düzenlenecek panellerde, Türkiye'deki rüzgar enerjisi sektörünün tüm yönleri masaya yatırılacak, sektör temsilcileri fikirlerini online ortamda paylaşacak.




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 1302 defa okunmuştur.

Rüzgar  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği WindEurope ve Azerbaycan’dan Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı Rüzgar mühendisliği şirketi Siemens Gamesa, SG 14-222 DD model türbin ile bir günde üretilen güç rekoru kırdı.

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 21 ildeki 18 araziyi rüzgar enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alan...

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor Zamanını tamamlayan rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada Türkiye'de dün günlük bazda 880 bin 272 megavatsaat elektrik üretildi. Üretimde ilk sırada yüzde 17,66 payla rü...

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi Toplam 850 megavatlık (MW) 20 rüzgâr santrali için açılan şebeke bağlantı hakkı ihaleleri ertelendi.

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü Türkiye, karasal rüzgar gücünde Avrupa'da üçüncülüğe yükseldi

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru Türkiye'nin rüzgar enerjisinden sağladığı elektrik

Rüzgar enerjisinde yerlilik yüzde 60’ın üzerinde

Rüzgar enerjisinde yerlilik yüzde 60’ın üzerinde Rüzgar enerjisinde yerlilik oranı yüzde 60’ın üzerine çıktı
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4848

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3134

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3302

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3318

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15770

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18022

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26074

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164274