Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Bitcoin'e Kaçak ElektrikTarih 20 Nisan 2018, 04:10 Editör: Editör Elektrohaber

Bitcoin'e Kaçak Elektrik



Bitcoin elde etmenin 2 yolu var; biri madenciliğini yapmak, ikincisi piyasadan almak. İlki doğal olarak pek çok kişinin ilgisini çekiyor. Çünkü donanım + elektrik harcaması dışında herhangi bir ücret ödemeden Bitcoin elde etmiş oluyorsunuz. Madencilik dediğimiz, karmaşık matematik problemleri çözerek, bitcoinlere ulaşmak. Son 3-5 ayda roket hızıyla yükselen Bitcoin fiyatları da insanların bu yola çıkmasına yani Bitcoin madenciliğini denemesine neden oluyor.

Amma velakin, Bitcoin madenciliğinin harcadığı enerji (elektrik) miktarı gün geçtikçe yükseliyor. Bitcoin'in ilk çıktığı yıllarda kendi bilgisayarınızın işlemci gücüyle 50-100 Bitcoin toplayabildiğiniz kaydediliyordu. Günümüzde ise, bu artık kolay değil. Çünkü 21 milyon Bitcoin'den 16,5 milyonu çıkarılmış durumda ve kalanları çıkarmak için çok büyük bilgisayar güçleri ve ortaklaşa çalışma gerekiyor.

Karmaşık matematik problemlerini çözmek ve diğer madencilerle rekabet etmek için yoğun işlemci gücü ve AMD ve NVIDIA ekran kartlarının kullanıldığı bitcoin madenciliği için ciddi anlamda elektrik tüketimi söz konusu.

Son zamanlarda, Bitcoin madencilerinin Güneydoğu Anadolu bölgesini mesken tuttukları ya da oradakilerin bu işe merak saldığı konuşulmaya başlandı. Çünkü bu bölgenin konuyla ilgili özelliği, kaçak elektrik kullanımının en yüksek olduğu yer olması. Elektrik üreticilerinin zaten şikayetçi olduğu ve bizlerin de faturalarımızda örtülü olarak bedelini ödediğimiz bu kaçak elektrik miktarının son zamanlarda arttığı belirtiliyor.

İşte bu nedenle Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketine (DEDAŞ) kaçak elektrik kullanarak Bitcoin üretildiği ihbarlarının yapıldığı ev ve işyerlerine baskın gerçekleştirdi. Bitcoin üretimi olan ev ve işyerlerinde, fabrika düzeyinde enerji kullanıldığına dikkat çeken DEDAŞ yetkilileri, büyük trafoların bağlı olduğu sistemleri kontrol altında tuttuklarını ve büyük elektrik çekilen yerlere dikkat ettiklerini, ani değişikliklerin olduğu yerlere baktıklarını belirtiyorlar.

27 aralık 2017 tarihli güncelleme :Dicle Elektrik bugün yayınlanan haberler konusunda bir açıklama yaptı ve basında yer alan "Diyarbakır'da bir evde fabrika kadar elektrik tüketilmesi nedeniyle operasyon yapıldığı, evlerde ve ahırlarda Bitcoin üretildiği" haberlerinin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Şirket, yetkililerden veya vatandaşlardan 'kaçak elektrikle Bitcoin üretildiğine' dair kendilerine ulaşan bir ihbar olmadığını belirtti. Dicle Elektrik yönetimi, gelecek ciddi ihbarları değerlendireceklerini ve kaçak elektrik kullanmanın hukuki sonuçları olduğunu, kaçak elektriğin Bitcoin üretiminde veya daha farklı bir amaçla kullanılmasının yasal sorumlulukları ortadan kaldırmayacağını vurguladı.

Şirket yönetiminden yapılan açıklamada, gazetecilerden gelen kaçak elektrikle mücadele sorularına verilen bir yanıtın, Bitcoin sorusuna verilen bir yanıt gibi kamuoyuna sunulmasının gerçeklerle uyuşmadığı belirtildi. Dicle Elektrik şirketinin hiçbir yetkilisinin, hizmet verdikleri illerde Bitcoin'e yönelik bir operasyon yapıldığına dair bilgisinin olmadığı belirtilen açıklamada, buna rağmen basında bu yönde haberlerin yer almasının anlaşılamaz olduğu kaydedildi. Dicle Elektrik, kaçak elektriğe karşı mücadeleyi ve denetimleri aralıksız sürdürdüklerini, Güneydoğu'da kaçak kullanım oranının yıllar bazında düzenli olarak azalmaya devam ettiğini ve ister Bitcoin üretiminde, ister sulamada, ne amaçla kullanılırsa kullanılsın, kaçak elektriğe taviz verilemeyeceğini vurguladı.

Dicle Elektrik, olası Bitcoin kurnazlıklarına karşı vatandaşları dikkatli olmaları gerektiği konusunda da uyardı. Dolandırıcıların, kaçak elektrik kullanarak Bitcoin kazancı elde etme vaadiyle kendilerine teklif getirmesi durumunda vatandaşların buna müdahil olmamaları gerektiği belirtildi. Dicle yönetimi, vatandaşları, bir yatırım aracı olup olmadığı ekonomi uzmanlarınca bile tartışılan Bitcoin'den para kazanmayı düşünürken, kaçak elektrik kullanımından doğacak maddi zararlar ve olası icra işlemleri veya tekrarında hapis cezasıyla sonuçlanabilecek yasal sorumluluklar hakkında uyardı. 

KAYNAK: turk-internet.com



ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 2848 defa okunmuştur.

Güncel  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Depremzedeye değil enerji şirketlerine destek

Depremzedeye değil enerji şirketlerine destek EMO: Depremzedeye değil enerji şirketlerine destek

MTA Sivas’ta bir jeotermal ruhsatı verecek

MTA Sivas’ta bir jeotermal ruhsatı verecek MTA, Sivas’ta bir adet jeotermal saha için ihaleyle ruhsat verecek.

Elazığ’da 8 jeotermal sondaj kuyusu açılacak

Elazığ’da 8 jeotermal sondaj kuyusu açılacak Mir Yıldız Mühendislik, Elazığ’da jeotermal kaynak arayacak Kaynak: Elazığ’da 8 jeotermal sondaj kuyusu açılacak

Büyük hazırlık sürüyor

Büyük hazırlık sürüyor Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) ile bu ala...

Urfa'da Kaçak Elektrik Operasyonu

Urfa'da Kaçak Elektrik Operasyonu Şanlıurfa’da kaçak trafolar traktör römorkuna yüklendi, duvarlara saklandı

Türklerin enerji ihracat başarısına dönüştü

Türklerin enerji ihracat başarısına dönüştü Türk şirketlerin enerji depolama sistemleri ihracat başarısına dönüştü

Elektrikli Boeing birkaç yıl içerisinde havalanacak

Elektrikli Boeing birkaç yıl içerisinde havalanacak Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın, Boeing'in ilk elektrikli uçak projesinin adının "Wisk" olduğunu söyle...

BAE ve Mısır enerjide anlaştı

BAE ve Mısır enerjide anlaştı BAE ve Mısır arasında 10 milyar dolarlık enerji anlaşması imzalandı

Enerjide Kamulaştırma Kararları ‘Resmi Gazete’de Yayınlandı

Enerjide Kamulaştırma Kararları ‘Resmi Gazete’de Yayınlandı Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararları, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

  •  
  •  
  •  

  • Bugün haber eklenmedi.

  • Son 7 gün haber eklenmedi.

  • Bu ay haber eklenmedi.

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4896

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3192

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3368

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3374

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15824

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18098

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26224

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164516