Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Elektrik Faturaları İnecekmi?Tarih 02 Mart 2022, 12:25 Editör: Editör Elektrohaber

Elektrik Faturaları İnecekmi?

Yıl başında elektrik fiyatına yapılan yüzde 120'nin üzerindeki zammın ülke genelinde yarattığı tepkinin ardından fiyat artışlarını bir miktar hafifletecek bir dizi düzenleme değişikliği yapıldı.

Yıl başında devreye giren tarife ile ticaret ve sanayide kullanılan elektriğin fiyatı kullanım seviyesi ayrımı gözetmeden yüzde 120'nin üzerinde artırılmış, konutlarda kullanılan elektrikte ise kademeli tarifeye geçilerek yüzde 52-127 zam yapılmıştı.

Buna göre günde 5 kilowatt'tan (KW) az tüketenlerin ödediği fatura yüzde 52, üzeri ise yüzde 127 zamlı faturalandırıldı. Gelen tepkiler üzerine bu eşik daha sonra 7 KW'ye yükseltildi. Ayrıca sivil toplum kuruluşları da mesken tarifesine geçirildi.

Ancak küçük işletmeler ve esnafın yanı sıra haneler tepki gelmeye devam etti. Bunun üzerine Enerji Bakanı Fatih Dönmez, geçen ay ortasında Mart başı itibarıyla fiyat artışlarını azaltacak bir dizi değişiklik yapacaklarını söylemişti. Read full story

Dün akşam Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan değişikliklere göre konutlara uygulanan kademeli tarifede eşik 7 KW'tan 8 KW'a yükseltildi. Ayrıca konutlarda ve tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'si yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi.

Erdoğan bu değişikliklerin tüketim miktarına göre faturalara yüzde 8 ila yüzde 14 arasında düşüş olarak yansıyacağını belirtti.

Ayrıca ticari aboneler de kademeli tarifeye geçirildi. Buna göre ticarethane statüsündeki abonelerin günde 30 KW'tan az elektrik kullanımına yüzde 25 indirim uygulanacak.

Erdoğan bu iki değişiklik ile meskenlerde elektrik faturası yükünün 7 milyar lira ve ticarethanelerde 7 milyar lira azalacağını belirtti. Maliyetin kamu maliyesine, elektrik dağıtım veya üreticilerine nasıl yansıyacağı hakkında bilgi verilmedi.

Erdoğan, geçen ay itibarıyla 20 yılın zirvesine tırmanan ve yüzde 50'ye yaklaşan enflasyon sorunu hakkında, "Yaz aylarıyla birlikte milletimizi günlük hayatında sıkıntıya sokan enflasyon sorununu da önemli ölçüde kontrol altına almış olacağız" dedi.

Yeni düzenlemenin ayrıntıları neler?

Elektrikte katma değer vergisinin (KDV)yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi ile düşük tüketim sınırının günlük 8 kWh, aylık olarak da 240 kWh'ye yükseltilmesine ilişkin düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarının tespitine ilişkin kararda değişiklik yapılmasına dair Cumhurbaşkanı kararı uyarınca, "Mesken ve tarımsal sulamada abone gruplarına yapılan elektrik teslimleri" kararın ek II numaralı yüzde 8 KDV oranı uygulanacak teslim ve hizmetler listesine dahil edildi.

Aynı gazetede yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararlarıyla, elektrikte mesken abone grubu için belirlenen günlük düşük tüketim sınırı 7 kWh'den 8 kWh'ye çıkarıldı. Bu kararla, mesken abone grubu için aylık düşük tüketim sınırı 210 kWh'den 240 kWh'ye yükseltilmiş oluyor.

EPDK'nın diğer kararıyla, elektrikte ticarethaneler için öngörülen düşük tüketim sınırı da günlük 30 kWh olarak belirlendi. Kararlarla birlikte elektrikte serbest olmayan tüketiciler ile serbest tüketici olmasına rağmen tedarikçisini seçmeyen düşük tüketimli tüketicilere 1 Mart'tan itibaren uygulanacak tarife tabloları da yayımlandı.




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 752 defa okunmuştur.

Güncel  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Depremzedeye değil enerji şirketlerine destek

Depremzedeye değil enerji şirketlerine destek EMO: Depremzedeye değil enerji şirketlerine destek

MTA Sivas’ta bir jeotermal ruhsatı verecek

MTA Sivas’ta bir jeotermal ruhsatı verecek MTA, Sivas’ta bir adet jeotermal saha için ihaleyle ruhsat verecek.

Elazığ’da 8 jeotermal sondaj kuyusu açılacak

Elazığ’da 8 jeotermal sondaj kuyusu açılacak Mir Yıldız Mühendislik, Elazığ’da jeotermal kaynak arayacak Kaynak: Elazığ’da 8 jeotermal sondaj kuyusu açılacak

Büyük hazırlık sürüyor

Büyük hazırlık sürüyor Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) ile bu ala...

Urfa'da Kaçak Elektrik Operasyonu

Urfa'da Kaçak Elektrik Operasyonu Şanlıurfa’da kaçak trafolar traktör römorkuna yüklendi, duvarlara saklandı

Türklerin enerji ihracat başarısına dönüştü

Türklerin enerji ihracat başarısına dönüştü Türk şirketlerin enerji depolama sistemleri ihracat başarısına dönüştü

Elektrikli Boeing birkaç yıl içerisinde havalanacak

Elektrikli Boeing birkaç yıl içerisinde havalanacak Boeing Türkiye Genel Müdürü Ayşem Sargın, Boeing'in ilk elektrikli uçak projesinin adının "Wisk" olduğunu söyle...

BAE ve Mısır enerjide anlaştı

BAE ve Mısır enerjide anlaştı BAE ve Mısır arasında 10 milyar dolarlık enerji anlaşması imzalandı

Enerjide Kamulaştırma Kararları ‘Resmi Gazete’de Yayınlandı

Enerjide Kamulaştırma Kararları ‘Resmi Gazete’de Yayınlandı Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararları, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4872

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3166

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3340

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3350

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15800

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18064

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26168

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164412