Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Rüzgar Piyasası Enerji ToplandıTarih 08 Mayıs 2016, 14:28 Editör: Editör Elektrohaber

Rüzgar Piyasası Enerji Toplandı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda düzenlenen sektör toplantısında konuşan Dönmez, Bakanlık olarak  Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) YEKDEM’le ilgili düzenlemesini desteklediklerini ve eğer sabırlı davranılırsa bu düzenlemenin faydasını herkesin göreceğini anlattı.

AA’nın haberine göre Rüzgar enerjisi sektöründe  Türkiye’nin hedefleri olduğunu hatırlatan Dönmez, “Bu hedeflere ulaşmamız için çözmemiz gereken bazı başlıklar var. ‘Rüzgar yatırımlarında izin sürelerini nasıl kısaltırız, rüzgar enerjisini sisteme entegre edecek altyapıyı nasıl hazırlarız ve destek mekanizmalarının geleceğini nasıl şekillendiririz’ sorularına cevap arayacağız. Burada sektör temsilcilerinin de görüşleri yol haritamızı hazırlamakta katkı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.
Yatırımcıların en çok nerede vakit kaybettiklerini öğrenerek süreçleri kısaltmaya çalışacaklarını aktaran Dönmez, yatırımları takip edebilmek için Enerji Yatırımları Takip ve Koordinasyon Kurulu’nun kurulduğunu söyledi.
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı  Mustafa Serdar Ataseven ise, sektörde öngörülebilirliğin korunması gerektiğini belirterek, “Bizim 2020’den sonraki projeksiyonumuzu da görebiliyor olmamız gerek. Bunun için de hem sektör temsilcileri hem de kamu tarafındaki yetkililerle yol haritamızı hazırlamak istiyoruz.” dedi.

Sektörün mevcut durumuna ve sorunlara ilişkin bilgi veren Ataseven, 2015 sonu itibarıyla 956 megavatlık santralin işletmeye alındığını ve bu rakamın bir rekor olduğunu anlattı. Ataseven, halen bekleyen 9 bin 730 megavatlık lisanslı rüzgar santrali projesi bulunduğu ve bin 868 megavat gücünde 61 santral projesinin de inşaat aşamasında olduğu kaydetti.

Ataseven, konuşmasına:

“Orman ve Su İşleri Bakanlığının genelgesine bağlı olarak bin 243 megavat kurulu gücünde 30 proje bekliyor. Bu projelerin yatırım tutarı 2 milyar dolar seviyesinde, ithalatı önleyici etkisi ise yıllık 300 milyon dolar. Bununla ilgili bazı firmaların davaları vardı ve bu davalar kazanıldı. Bu konuda uygulamaya yönelik daha hızlı bir aksiyon alınması gerekiyor. Ayrıca, yüksek harçlar ve ağaçlandırma bedelleri, Danıştayın rüzgar projeleri için acele kamulaştırma kararlarına yürütmeyi durdurma kararı vermesi sıkıntılar oluşturuyor. Acele kamulaştırma kararı olmazsa olmaz. Bununla birlikte, izin süreçleri karmaşık ve bunların sadeleştirilmesi gerekiyor. Bununla ilgili bir başbakanlık genelgesi mevcut fakat hızlı bir şekilde uygulamaya geçilmesi lazım.” devam etti.

Potansiyelimizin Tamamını Kullanamıyoruz

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş da  Türkiye’de artık enerji yatırımlarının çevreye daha duyarlı bir şekilde yapıldığını ve bir çevreci olarak bu değişimleri görmenin mutluluk verici olduğunu aktardı.
Türkiye’de hidroelektrik santrallerinden üretilen elektriğin geçen yıl 96 milyar kilovatsaate ulaştığı bilgisini paylaşan Pektaş, “Bu miktar 11 milyar lira ithalat azalımı anlamına geliyor. Şu an hidroelektrikte potansiyelin yarısı kullanılıyor. Tüm potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.



ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 7052 defa okunmuştur.

Rüzgar  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Tekirdağ’da depolamalı rüzgar santrali kurulacak

Tekirdağ’da depolamalı rüzgar santrali kurulacak Maksima Enerji, Tekirdağ’da depolamalı RES kuracak Kaynak: Tekirdağ’da depolamalı rüzgar santrali kurulacak

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği WindEurope ve Azerbaycan’dan Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı Rüzgar mühendisliği şirketi Siemens Gamesa, SG 14-222 DD model türbin ile bir günde üretilen güç rekoru kırdı.

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 21 ildeki 18 araziyi rüzgar enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alan...

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor Zamanını tamamlayan rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada Türkiye'de dün günlük bazda 880 bin 272 megavatsaat elektrik üretildi. Üretimde ilk sırada yüzde 17,66 payla rü...

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi Toplam 850 megavatlık (MW) 20 rüzgâr santrali için açılan şebeke bağlantı hakkı ihaleleri ertelendi.

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü Türkiye, karasal rüzgar gücünde Avrupa'da üçüncülüğe yükseldi

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru Türkiye'nin rüzgar enerjisinden sağladığı elektrik
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4876

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3168

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3344

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3356

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15800

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18070

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26170

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164440